Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Svédországban egy új atomerőmű építése várhatóan mintegy 38 milliárd dollárba fog kerülni, derült ki a legújabb kormányzati becslésekből. 

Az ország energetikai bizottsága által készített jelentés szerint a beruházás jelentős pénzügyi kihívást jelenthet, de szükséges lépés a hosszú távú energiaellátás biztosítása érdekében, írja a Reuters.

hirdetés

A nukleáris energia szerepe a jövőben

A svéd kormány az energiatermelés diverzifikálását célzó stratégiai tervei keretében tervezi új atomerőművek építését. Az ország jelenlegi nukleáris kapacitása jelentős, de az öregedő reaktorok fokozatos leállítása miatt szükségessé vált a kapacitás bővítése.

A kormányzat célja, hogy Svédország továbbra is vezető szerepet játsszon a fenntartható és alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatermelésben.

A beruházás pénzügyi és társadalmi hatásai

Az új nukleáris erőmű építése nemcsak technikai, hanem jelentős pénzügyi és társadalmi kihívásokkal is jár. A 38 milliárd dolláros becsült költség jelentős terhet róhat a költségvetésre, miközben a közvéleményben is megosztó téma lehet. A beruházás hosszú távú előnyei, mint az energiafüggetlenség és a környezetvédelem, azonban meggyőzhetik a lakosságot és a politikai döntéshozókat is a projekt szükségességéről, állítja a kormány.

Ugyanakkor Svédországban egyre növekvő ellenállás mutatkozik az új atomerőművek építésének terveivel szemben. Az atomenergia ellenzői szerint az ország inkább a megújuló energiaforrásokra kellene, hogy összpontosítson, egyben el kellene kerülni a nukleáris hulladék kezelésével járó problémákat. A lakosság egy része attól tart, hogy a nukleáris beruházások veszélyeztethetik Svédország zöldenergia céljait.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

A svéd kormány 10 új atomreaktort építene, erős kritikát kaptak

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Сергей Бузилкин képe a Pixabay -en.

TOP 5