Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az olajpiac ellátási deficittel fog szembenézni 2025 végére az Occidental vezérigazgatója szerint, írja a Világgazdaság. 

A globális olajpiacot komoly kínálati problémák fenyegetik – jelentette ki a CNBC-nek Vicki Hollub, az Occidental Petroleum, az USA egyik legnagyobb olajcégének a vezetője.

hirdetés

A jövő év végére olajhiány alakulhat ki a piacon, mert a világ nem tudja elég gyorsan pótolni, helyettesíteni a kimerülő nyersolajforrásokat – fejtette ki hétfőn az igazgató a CNBC-nek.

Hozzátette, hogy a mostani olajtermelés 97 százaléka a XX. században talált olajkutakból származik, de az elmúlt tíz évben kinyert nyersolajnak csak kevesebb mint a fele lett származik új lelőhelyekről.

„Néhány év múlva nagyon szűkös lesz a kínálat” – hangsúlyozta Hollub a Smead Investor Oasis konferencián az arizonai Phoenixben.

A hölgy szerint ez egyelőre nem látszik, mert a piacon túlkínálat van, ami a mostani közel-keleti válság ellenére is alacsony szinten tartja az olajárakat. Az USA, Brazília, Kanada és Guyana pedig rekordszintű olajtermelést ér el, miközben a kereslet a kínai gazdaság lassulása miatt csökken. A helyzet azonban megváltozik, és a kínálat 2025 végére már nem lesz képes követni a keresletet. Bár a piac most sincs egyensúlyban, mert rövid távon csökkent a kereslet, a kínálati hiány hosszú távon velünk marad – jelezte, majd kifejtette még azt is, hogy a globális olajkereslet a kínai gazdaság fellendülésének köszönhetően 2025-ben napi 1,8 millió hordóval fog emelkedni, míg az OPEC-en kívüli országok termelése csak napi 1,3 millió hordóval fog növekedni.

Az előrejelzés szerint tehát kínálati hiány lesz a piacon, hacsak az OPEC+ nem szünteti meg a jelenlegi termeléskorlátozást és nem növeli saját termelését.

Egyre magasabb lesz a kőolaj ára

Hollub korábban a Reutersnek is elmondta, hogy az 1950-es évek közepétől az 1970-es évek végéig az olajcégek kb. ötször annyi olajat fedeztek fel, mint amennyit felhasználtak, de ez az arány folyamatosan csökkent, és 2023-ban az új felfedezések már csak a felhasználás 25 százalékát tették ki.

Az amerikai olajcégek például 2012-től abbahagyták a kutatást, és a palaolajforrások kiaknázására koncentráltak. Ezeknek azonban sokkal rövidebb az élettartamuk, mint a hagyományos módon kinyert olajforrásoknak.

Hozzátette, szerinte a terveket módosítani kell majd, hogy lehetővé tegyék a további olajkutak feltárását.

Az amerikai West Texas Intermediate és az északi-tengeri Brent határidős ára tavaly több mint 10 százalékkal esett az amerikai rekordtermelés és a kínai gazdaság gyengesége miatt. Idén azonban mindkét referenciaár eddig több mint 1 százalékkal nőtt, a WTI hétfőn 72,78 dolláron, a Brent pedig 77,99 dolláron volt hordónként.

Hollub a CNBC-nek decemberi interjújában azt mondta, hogy az Occidental szerint 2024-ben a WTI ára 80 dollár körül alakul majd, 2025-ben pedig 80 és 85 dollár közötti tartományban mozog.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Íme az évszám, ameddig biztosan kitart a világ kőolajéhsége

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: John R Perry képe a Pixabay -en.

TOP 5