Skip to main content

A nagyhírű energiaitalok multimilliárdos üzletté váltak az elmúlt néhány évben a kiterjedt fogyasztói kör által, ami legfőképp atlétákból, tinédzserekből és fiatal felnőttekből áll. Amíg egyes atléták teljesítményfokozásra használják ezeket, addig elsődlegesen a kamaszok és a fiatal felnőttek arra, hogy lépést tudjanak tartani a mai világgal, melyen az iskolát, a sportot, az iskolán kívüli tevékenységeket, a munkát, és a közösségi tevékenységeket értem.

A főiskolai jelentkezések folyamata változott, így a versenyzés, a jó osztályzatok és magas pontszámok megszerzéséért, már nem biztosíték arra, hogy egy jó főiskolára fogsz bejutni. A középiskolai diákoknak fejlődniük kell, hogy folytathassák tevékenységeiket annak érdekében, hogy versenyben maradjanak a jelentkezések időszakában. A főiskolai hallgatóknak bizonyos tantárgyakból szigorlataik vannak, amelyek megkövetelik a hosszú éjszakázásokat a vizsgaidőszakban. Ennek eredményeképpen, a fiatalok egyre többet és többet „húznak le” ezekből a magas energia tartalmú termékekből, hogy lépést tudjanak tartani a felgyorsult mindennapokkal.

A fő összetevői ezeknek az italoknak, a cukor és a koffein. A koffein megakadályozza az adenozin hatását, - ez egy agyi vegyület, az alvásban vesz részt - ami azt okozza, hogy a neuronok folyamatosan dolgoznak az agyban. A szervezet azt gondolja, hogy vészhelyzetben van, így az agyalapi mirigy, az adrenalin felszabadítása által, elindítja a szervezet „küzdj vagy menekülj” reakcióit. Ezek a hormonok felgyorsítják a szívverést és kitágítják a pupillát. Ez okozza a máj extra cukor kibocsátását a véráramba, energiaként. A koffein hatással van a dopamin szintjére is, amely az agy, ’öröm’ központjáért felelős vegyület. És mindezen fizikai reakciók miatt érzed úgy, mintha több energiád lenne.

Más egyéb összetevők:

- Ephedrine – Egy élénkítő szer, ami a központi idegrendszeren dolgozik. Ez gyakori összetevője a súlycsökkentő- és duzzanatcsökkentő termékeknek, de vannak aggasztó hatásai a szívre.
- Taurin – a szervezet által termelt természetes aminosav, amely segít szabályozni a szívverést és az izom összehúzódásokat. Számos egészségügyi szakértő nem biztos abban, hogy milyen hatása is van ital adalékként (és a hír, miszerint a taurin a bika heréjéből származik, hamis).
- Ginseng – Ez a gyökér, a hiedelmek szerint, több gyógyászati tulajdonsággal rendelkezik, ideértve a stressz csökkentő- és az energianövelő hatását.

- B-vitaminok – A vitaminok azon csoportja, amely a cukrot energiává alakítja át és javítja az izomtónusokat.
- Guarana magvak – Stimuláns, amely Venezuelában és Brazíliában őshonos kis cserjétől származik.
- Karnitin – aminosav, amely a zsírsavak anyagcseréjében játszik szerepet.
- Kreatin – szerves sav, amely az izom összehúzódások energia ellátásában segít.
- Inozitol – A B vitamin komplexum egy tagja (önmagában nem vitamin, mert az emberi szervezet elő tudja állítani), amely segít a sejten belüli üzenettovábbításban.
- Ginkgo biloba – A ginkgo biloba fa magjából készül, amely fejleszti a memóriát.

A gyártók közti versengés azért van, mert meg akarják ragadni az óriási piac egy részét, a vezető termékeknél azért, hogy kitolják a koffeintartalom határait a termékeikben. A legfőbb probléma, hogy nincs határ a koffein tartalmat illetően az energia italoknál. Az FDA a koffein mértékét illetően felállított egy mércét, amely azt mondja, hogy a kóla típusú üdítők 3,5 decinként 71 mg koffeint tartalmazhatnak. Sok gyártó kerüli ezeket a korlátozásokat, azáltal hogy a termékeiket, diétás kiegészítőként osztályozzák, ami már nem tartozik az FDA szabályozása alá. Egyes energia italok 500 mg koffein többlettel is rendelkeznek. Ha figyelembe vesszük, hogy egy doboz Coca Cola körülbelül 34,5 mg koffeint tartalmaz, akkor a különbség meghökkentő tud lenni. A szignifikáns koffein beviteli mennyiségek, vezetik a koffeinmérgezést. Az amerikai pszichiátriai társaság úgy kategorizálja a koffeinmérgezést, mint:

A. Koffeinfogyasztás, rendszerint több mint 250 mg (például, több mint 2-3 csésze kávé)

B. 5 vagy több jel, a koffein fogyasztás hatására:

- nyugtalanság
- idegesség
- izgatottság
- álmatlanság
- kipirult arc
- fokozott vizelet kiválasztás
- Emésztőrendszeri zavar
- izomrángás
- zavaros gondolkodás és beszéd
- Tachycardia (túl gyors szívverés), vagy szív arrhythmia (szívritmuszavar)
- pszichomotoros nyugtalanság

C. A tünetek a B kritériumban klinikailag jelentős szenvedést vagy érték vesztést okoznak a társadalmi, munkahelyi vagy más egyéb fontos funkciókban.

D. A tünetek nem felelnek meg az általános egészségi állapotnak és nem magyarázható jobban más mentális zavarral (pl.: szorongási zavar).

A széles körű tanulmányt a John’s Hopkins Egyetem publikálta a Drog és Alkohol Függők szeptemberi kiadásában, amely jelentős figyelmet hozott az energia italfogyasztó fiatalok körében. Rolland Griffiths, PhD, a cikkek írójának egyikének azok a gondjai, hogy ezek az energiaital-gyártók úgy reklámozzák a termékeiket, mint teljesítményfokozók és élénkítők – ezen marketingfogás miatt veszélynek tehetik ki a fiatalokat. Egyre gyakoribb a még erősebb élénkítők használata, mint az orvosi receptre kapható amfetamin és a metilfenidát.

Recept nélküli élénkítők

A 2008-as tanulmány 1253 főiskolai hallgatója megállapította, hogy az energiaital fogyasztásban jelentős növekedés várható, további nő a recept nélkül kapható élénkítők használata, növelve az aggodalmat, hogy az energiaitalok sokkal komolyabb drogokat is tartalmazhatnak majd. Ráadásul megjelentek olyan csábító nevű vagy kiszerelésű energiaitalok is, mint a porított energia ital adalék, a „Blow” (ami kis fioákban kapható, és hasonlít a kokain porra) és a „Cocain” energia ital. Ezek mindegyike illegálisan forgalmazott drogok nevét használja. Egy tanulmány 795 egyetemi hallgatót vizsgálva megállapította, hogy azok a diákok, akik 6 vagy annál több napon fogyasztanak energiaitalt egy hónapban, sokkal valószínűbb, hogy kockázatos viselkedésbe keverednek, mint akik nem isznakt. A legális energiaital fogyasztók háromszor valószínűbb, hogy dohányoznak vagy dogokat is használnak.

Másik probléma az energiaitalokkal, hogy népszerűvé váltak kevert alkoholos italként. Az amerikai tinik, gyakran annak érdekében, hogy ellensúlyozzák az álmosságot, még több alkoholt isznak. A koffein és az alkohol nagy mennyiségű kombinációja, különösen veszélyes, mivel az alkohol önmagában is gyors szívritmus kiváltóként ismert. A Brown Egyetem egészségügyi szolgálata arra figyelmezteti a diákokat, hogy az alkohol keverése energiaitallal, veszélyes, még pedig a következők miatt:

- Mivel az energiaitalokat stimulánsok, az alkohol pedig egy depresszáns, így az együttes hatások veszélyesek is lehetnek. A serkentő hatások elfedhetik azt, hogy ittas állapotban vagy, és megakadályozza, hogy felismerd, milyen sok alkoholt fogyasztottál már. A fáradtság egyik módja annak, hogy abbahagyjuk az ivást.

- Az élénkítő hatásától, úgy érezzük, hogy nincs semmi bajunk. Nem számít, hogy milyen figyelmeztető jeleket érzünk, viszont a véralkohol koncentrációja ugyanolyan, mint energia ital nélkül lenne. Miután a stimuláns hatás megszűnik, az alkohol depresszáns hatása marad, ami alvás közben hányást vagy légzési elégtelenséget okozhat.

Dehidratáló hatás

- Az energia ital és az alkohol is nagyon dehidratáló hatású (a koffein az energia italban vízhajtó hatású). A kiszáradás megakadályozza a szervezet azon képességét, hogy lebontsa az alkoholt, és ezért fokozzák a mérgező hatást, és ezért leszünk másnaposak, a következő napon.

A mérsékelt koffeinfogyasztás általában biztonságosabbnak tekinthető a legtöbb ember számára, akiknek megfelelő az egészségi állapota. Mérsékeljük a dózisok bevitelét, és olyan ember válik belőlünk, aki jobban érzi magát, tisztábban gondolkozik, és keményebben dolgozik. De amikor 300 mg-os dózis többlettel kezded a napot, vagy még többel, akkor annak komoly következményei vannak az egészségedet tekintve, különösen, ha kevered alkohollal. Ha szedsz valamilyen gyógyszert, akkor jobb, ha orvoshoz fordulsz, hiszen a magas dózisú koffein növeli a mellékhatásokat bizonyos gyógyszereknél!

(MMA - teenhealthfx.com)

Forrás: http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/taplalkozas/2919/energiaital-egeszseg

Kép forrása: http://bekesonline.blogspot.hu/2012/05/energia-kell-de-az-energiaital.html

TOP 5