Skip to main content

Az ausztrál Swinburne egyetem egyik hallgatójának találmányával megoldható az eddig termesztésre alkalmatlan területek hasznosítása.

2011-ben az ausztrál Swinburne egyetem egyik hallgatója nyerte az évente kiosztott James Dyson díjat (és az érte járó, nagyjából 7 millió forintos összeget), melyet az emberiséget segíteni képes, innovatív találmányok ötletgazdáinak osztanak ki. Az AirDrop névre hallgató ketyere pedig nagyon is innovatív, ugyanis segítségével megoldható az olyan területek mezőgazdasági szempontból történő hasznosítása, melyeket nélküle biztos, hogy üresen kellene hagyni azok szárazsága miatt.

A feltaláló (Edward Linacre) Ausztráliában, Melbourne-ben él, és módszerével a  szárazságtól szenvedő területek termékeny földdé változnak. Az Airdrop egy namíbiai sivatagi bogártól ellesett technikára épül: a bogár a levegőben lévő vízből kis mennyiségeket gyűjt össze, így marad életképes a legszárazabb körülmények között is. Linacre öntözőrendszere a legszárazabb éghajlat esetén is képes kivonni kis mennyiségű nedvességet a levegőből. A nedvességet csővezetékhálózat sűríti össze és tolja közvetlenül a növények gyökereihez. Linacre a nyertes tervért kb. 16 000 dollár jutalomban részesült, amelyet kísérletezésre fog felhasználni.

A tervre a hazáját ért klímaváltozás ihlette a feltalálót A közelmúltban aszályok sújtották Ausztráliát, és Linacre csökkenteni kívánta azon ökoszisztéma-veszteségeket, amelyek a vízhiány miatt következtek be. Linacre rendszere a termelőket az aszályok idején sújtó sok problémára ad megoldást: biztosítja a vízellátást a termés földfelület alatt található részén is, ahol a nedvesség elpárolgása még magas hőmérséklet esetén sem valószínű.Az Airdrop önfenntartó rendszer segítheti a szárazság sújtotta gazdaságok számos öntözési problémájának megoldását: hatékony módszerének köszönhetően kis mennyiségű nedvességet von ki a levegőből, amely a föld felülete alá kerül és így öntözi a termést. Erős szélben a rendszer levegőforgását biztosító turbina a szél erősségének megfelelően forog, enyhe szélnél pedig egy kapcsolódó napelem biztosít energiát a turbina forgásához és a levegő gyűjtéséhez.

A készülék LCD képernyővel rendelkezik, amelyen a gazdálkodó ellenőrizheti a vízszint magasságát, a napelem élettartamát és a rendszer állapotát. A klímaváltozás a mezőgazdasági közösségek világszerte növekvő problémájává vált, ezért egyre növekvő igény jelentkezik olyan megoldások iránt, amelyek a legkíméletlenebb időjárási viszonyok között is biztosítják a termelést. Ebben a tekintetben Edward Linacre Airdrop rendszere a gazdaságokat önfenntartó módon mentheti meg.Az öntözést jelentősen megkönnyítő berendezés lényege, hogy a levegő páratartalmából egy kis turbina kinyeri a vízmolekulákat, majd azokat földalatti csatornákba pumpálja, és miközben folyamatosan hűlnek a vízmolekulák, kondenzálódik a pára, és folyadék-halmazállapotban egy tartályban gyűlik össze egy kisebb adag, ebből a növények gyökereihez vezetik az így nyert extra vízmennyiséget.

Az Airdrop-ot egy nagyobb hálózatban lenne érdemes kitelepíteni, így egész évben száraz éghajlatú területek mezőgazdasági művelésbe vonása is lehetséges lesz, például Ausztrália belső területein. Az ötlet a természetből jött, egyes bogarak a Namíbiai sivatagban hasonló elven gyűjtik a hátukon a párát a száraz levegőből.

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/tudomany/kizolditene-a-sivatagokat-egy-uj-talalmany--video.html

TOP 5