Skip to main content

A grillezés központi eleme lehet a nyári csoportos összejöveteleknek. A garden party közepette azonban nem tudhatjuk, milyen veszélyeket is rejt magában ez az egyszerűnek tűnő művelet.

Mire megérkezünk a partira, házigazdánk általában már a sütéshez kész tűzzel fogad minket, így bele se gondolunk abba, vajon hogy, milyen anyagok felhasználásával jöhetett az létre.

Mivel a bográcsban főzhető ételek elkészítésénél a ház környékén felhasználható hulladékfákat is elégetjük, automatikusan jön az ötlet, hogy felhasználhatók azok a grillezés előtt is ahhoz, hogy a kezdeti parázs beinduljon. Ilyenkor bele se gondolunk abba, hogy az építőiparban vegyszerrel kezelt fa kerülhet a grillrács alá, a vegyszer pedig akár az ételünkbe is. Ugyanígy kerülendők azok a benzinkutaknál, áruházakban fillérekért megvásárolható olyan gyúlékony folyadékok, amiket, ha nem indul be a tűz, vagy menet közben túl sok szenet teszünk pl. a rács alá, gyakran használunk.

Talán sokan észbe kapnak, ha vegyszer szagú vagy ízű lesz a hús a gyújtófolyadéktól, de csak ekkor. Az a legjobb megoldás tehát, ha vegyszert egyáltalán nem használunk a tűzgyújtáshoz. Bár számos jótanács olvasható a neten, hogy lehet könnyedén beindítani a tüzet, maradjunk a legegyszerűbb megoldásoknál, így pl. a kizárólag természetes faanyagot tartalmazó gyújtós alkalmazásánál. Nyilván pepecs munka lesz persze ezáltal az előkészületek elvégzése, de legalább egyben biztosak lehetünk, az étel semmilyen káros anyaggal nem telítődhet. (További hasznos jótanácsok itt olvashatók: http://www.landmann.hu/LANDMANN_Holding/hu/grillezes/grillezesi_tanacsok/a_grillsuto_elokeszitese/)

Ha étteremben eszünk, ott se legyünk restek rákérdezni, mit használnak a tűz beindításához, hiszen a nagyipari módszerek eleve megkívánják a gyújtófolyadékok tömeges alkalmazását.

Kérdés az is, mivel tisztítjuk a rácsot. Bár macerásnak tűnhet, ne a sütő tetején végezzük a folyamatot, mert akkor a sütő is tele mehet vegyi anyaggal. Érdemes jó minőségű acél rácsot, vagy ilyet tartalmazó grillsütőt venni, azok könnyebben tisztíthatók.

A tudósok régóta összefüggéseket mutattak ki a túlsütött húsok kapcsán kialakuló anyagok, vegyületek (heterociklusos aminok) és a rák kialakulásának kockázata között. Amerikában, ahol a grillételeket napi szinten fogyasztják, olyan férfiaknál mutatták ki pl. a prosztatarák magasabb előfordulását, akik nem szerették a médiumra, csak a túlsütöttre, majdnem szenesre elkészített húsokat. Grillezés közben azonban a többség a jól megsütött húsokat kedveli, így, hogy elkerüljük a nem kívánt betegségeket, érdemes az alapanyagokat előzetesen pácba tenni, így az megvédi azokat a túlsütéstől, mellesleg sokkal jobb ízt kölcsönöz az ételnek, mintha azt csak ”gyorsban” befűszerezzük valamely boltban kapható keverék által.

Akár menet közben is kenegethető a hús, hisz egyre jobb és jobb ízt kölcsönöz az ételnek. Kerülendő az is, hogy hirtelen nagy lángon próbáljuk meg megsütni pl. a flekkent, vagy a csirkemellet, mert eleve az a cél, hogy ne tűzön, hanem parázson süssünk. Persze a kisebb parázs ”ereje” hamar elszállhat, így újból kezdhető a tűzgyújtás, ami igen csak macerás, és ahogy írva vagyon fentebb, ilyenkor kerülhet sor az – ekként segítségül hívott igen balesetveszélyes - gyújtófolyadék használatára. Ha tehát tehetjük, olyan grillsütőt vegyünk, ahol a grillrács a gyengülő parázs irányába, lentebb engedhető. Ez a technika akkor is jól jön, ha a rácsot egy-egy beindult gócpont okozta kisebb tűz kapcsán fentebb kell húzni. Jól jön már csak azért is, mert sok esetben a rácsról való húsok levétele indokolatlan kapkodásba torkollhat, így akár meg is égethetjük magunkat, főleg ha ránk borul a kisebb sütő.

Hogy hányszor grillezünk egy évben, alapvetően befolyásolja, milyen grillsütőt érdemes venni. Ha rendszeresen akarunk hódolni szenvedélyünknek, érdemes profi szerkezetet vásárolni, bár egyáltalán nem olcsó, akár több százezer forintba is kerülhet. Vagy építeni egyet.

Érdemes még szót ejteni a felhasználandó alapanyagokról. Az áruházláncok sok előrecsomagolt, grillre kész termékeket, pl. csirkeszárnyakat, húspogácsákat próbálnak ránk sózni. Ezekkel a termékekkel két problémánk lehet. Mivel nem lehet tudni, honnan is származik a hús, azaz mennyire nagyüzemi, nem tudhatjuk, milyen is az alapanyag minősége, értéke. Ezt jól rejti az az egyenízű fűszerkeverék, ami szinte teljesen elfedi az ételt. A másik probléma az, hogy az így előrecsomagolt étel tartósítószereket, ízfokozókat tartalmaz(hat). Ezek kerülendők, ha őstermelőtől is vehetünk alapanyagokat, az egyedi fűszerkeverékeket, pácleveket pedig magunk állítjuk össze némi böngészés után a neten. A neten tanácsokat kaphatunk a vonatkozásban is, mely fűszereket részesítsük előnyben, így, ha azokat egyébként is saját háztartásunkban neveljük, elkezdhetünk kísérletezni, mely íz csoportok jobbak és jobbak, és azokat milyen arányban kell a páchoz keverni. Saját friss fűszereinkkel akár lehengerlőek is lehetünk a boltban kapható változatokhoz képest, hisz azok sokat vesztenek erejükből.

Figyelemmel kell lenni arra, hogy sok hústermék, pl. a virslik, kolbászok, nyárshúsok alapvetően is tele vannak vegyszerrel, főleg tartósítószerrel (pl. vastagbélrákot okozó nitrátokkal), állományjavítóval, ízfokozóval, még színezékkel is, így azok használata kerülendő, mint ahogy kerülendő a hétköznapokban is. Ha pl. megfelelő nyárshúshoz használandó alapanyagokat akarunk előállítani, le kell azokat daráltatni a hentesnél, és nekünk, magunknak kell összegyúrni, ízesíteni. Ezáltal saját íz variánsokat állíthatunk össze, ráadásul borsból, chiliből is csak annyit használhatunk fel, amennyit akarunk.

Bár a grillpartik főszereplője nyilvánvalóan a hús, a jól fűszerezett zöldség megfelelő alternatíva lehet, ráadásul kevésbé terheli a gyomrot. Gyakorlatilag minden zöldséget el lehet így készíteni, mégis a – kizárólag kevés olajjal megkent - padlizsán, cukkini, különböző paprika, paradicsom, hagyma, no meg a burgonya a legkedveltebb. Egyes alapanyagok, pl. a padlizsán és a burgonya héjastul is felhasználható, hisz ne feledjük, sok zöldség a héjában rejti egyes értékes vitaminjait. Közkedveltek még a zöldségnyársak, ezekhez használhatunk koktél paradicsomokat, apróbb gombákat, stb. Aki azonban akarja, színes zöldségcsíkokból is összeállíthat köretet, ez általában kedveltebb, mint maguk az egyenként grillezett zöldségszeletek.

Sokan nem tudják, de desszertnek gyümölcsöket is grillezhetünk. Legfőképpen almát és körtét, vagy esetleg barackot. Mézzel és fahéjjal, vaníliaöntettel vagy – a Sparban kapható - (bio) vanília fagyival dobjuk fel, és úgy tálaljuk.

Béer

Fotó forrása: http://www.elelmiszer.hu/friss_hirek/cikk/pick_mester_tippjei_a_grillszezonra

TOP 5