Skip to main content

NutriNet-Santé vizsgálat gyümölcslé rák cukorbetegség 

A NutriNet-Santé kutatás kimutatta, hogy nagyon sokan fogyasztanak cukros üdítőket, és ezért nagyon sokan lesznek rákosok vagy cukorbetegek. De akkor mit igyunk?

Ugyan a WHO és a hazai népegészségügyi szabályozás szerint a cukros üdítők csak 8 gramm/100 ml hozzáadottcukor-mennyiségtől károsak, és 25 százalék gyümölcstartalom már fél egészség, a NutriNet-Santé franciaországi kutatócsapatának legújabb eredményei szerint a cukros italok, a 100 százalékos gyümölcslevek és a mesterségesen édesített italok mindegyike fokozza a rák, különösen az emlődaganat kialakulásának esélyét.

A cukros italok fogyasztása világszerte nőtt az elmúlt évtizedekben, és például a Pepsico a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalatává vált, miközben 1990 és 2016 között több mint 40 százalékkal nőtt a termékeikhez is kapcsolható megbetegedések száma.

A magas cukortartalommal rendelkező üdítőitalok szívre és az anyagcserére gyakorolt hatásával már számos tanulmány foglalkozott eddig is: a nagymértékű cukorfogyasztáshoz kapcsolható számos vezető egészségügyi probléma, így a kóros súlygyarapodás, a túlsúly, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a magas vérnyomás és hirtelen szívhalál fokozott kockázata is.

A NutriNet-Santé vizsgálat

A Sorbonne Egyetemmel közösen is kutató csapat 2009-ben indította útnak a vizsgálathoz szükséges adatok gyűjtését: céljuk a táplálkozás és az egészség, valamint a táplálkozási viselkedés és a tápláltsági állapot meghatározó tényezőinek tanulmányozása volt – alapvetően a cukorbevitel rákkal való összefüggésére kerestek bizonyítékot. Külön érdekesség, hogy olyan epidemiológiai felmérést szándékoztak kivitelezni, ami Warburg és Seyfried molekuláris igazságait társadalmi szinten mutatja ki.

Jelentkezéskor a résztvevők öt kérdőívet töltöttek ki, melyek szociodemográfiai és életmódbeli jellemzőkre kérdeztek rá:

  • Születési dátum, nem, iskolai végzettség
  • Dohányzás
  • Gyermekek száma magasság és testsúly
  • Fizikai aktivitás és egészségi állapot (pl. betegségek személyes és családi kórtörténete, kábítószer-fogyasztás, hormonális kezelések és az orális fogamzásgátlók)

Italfogyasztás vizsgálata

A NutriNet-Santé 26 év alatt személyenként 52 féléves jelentést értékelt: összesen 97-féle cukros italt és 12 különböző mesterségesen édesített italt tartalmazott az emberek fogyasztási listája.

Cukros italnak minősült minden 5 százalékot meghaladó cukortartalmú ital, valamint minden 100 százalékos, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslé. Része volt a listának a szénsavas vagy nem szénsavas üdítőitalok, a szirupok, cukorral édesített forró és tejalapú, cukorral édesített italok, valamint sportitalok és energiaitalok. A cukros italok átlagos cukortartalma 10,7 gramm volt 100 ml-enként. 

Klinikai vizsgálatok

Az egyetemi klinikai orvostudományi vizsgálatok, valamint az invazív és nem invazív mintavételek önkéntes alapon, félévente történtek. Minden esetben komplett labor-, vér-, széklet- és vizeletvizsgálat is zajlott, valamint a teljes szervezetet CT-, MR-, röntgen- és más szükséges radiológiai, képalkotó diagnosztikával is áttekintették.

Eredmények

A vizsgálati létszám hatalmas volt – 1990 óta, 26 év alatt összesen 101 257 résztvevőt (21 533 férfit és 79 724 nőt) vontak be az elemzésekbe. A kutatócsapat megállapította, hogy a halálozások 79,2 százaléka a vizsgálati periódus során összefüggött a cukros üdítők fogyasztásának mértéktelenségével, melyekből a 100 százalékos cimkével ellátott italok 45 százalékot tettek ki.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5