Skip to main content

Az elmúlt évtizedekben Szaúd-Arábia az olajnál is értékesebb természeti erőforrást szivattyúzott a mélyből: az ország mérnökei és agrárkutatói mélyen a föld alatt rejtőző vizet hozzák felszínre, hogy gabonát, gyümölcsöket és zöldségeket termeljenek a sivatagban. A térség műholdképein látni, hogy az elmúlt évtizedekben hogyan változott a megművelt területek nagysága.

A műholdképeket a NASA Landsat műholdjai készítették a Wadi As-Sirhan medencéről, 1987-es, 1991-es, 2000-es és 2011-es állapotokat mutatják. A kör alakú öntözési területek átmérője nagyjából egy kilométer. A műholdak különböző hullámhosszú detektorokat használtak, így a kompozit képeken tisztán látni, hogy melyik területen milyen növények vannak. Az élénkzöld körökön például újak a növények, a szárazabb vegetáció fakóbb zöld. A kiszáradt területek vörösek és sárgák.

A sivatagban termesztett növényeket a jégkorszakból származó vízzel öntözik. Húszezer évvel ezelőtt a víz összegyűlt a helyi vízgyűjtőkben, most ez a víztömeg a homoktenger alatt van, nagyjából egy kilométeres mélységben. A szaúdiaknak azonban sikerült elérni és kiszivattyúzni ezt a vizet.animáció

Azt senki nem tudja, mennyi víz van a sivatag alatt, a becslések 252 és 870 köbkilométer között mozognak. Szakemberek szerint csak ötven évig lenne gazdaságos kipumpálni a vizet ilyen mélységből.

Szaúd-Arábiában évente csak 100-200 milliméter eső esik, ez annyira kevés, hogy nem tudja utántölteni a föld alatti vízkészleteket. Vízre márpedig szükség van, az agrár célra felhasznált víz mennyisége megháromszorozódott az országban 1980 óta, 6,8 köbkilométerről 21 köbkilométerre nőtt.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2012/05/14/szaud-arabia_novenyeket_termeszt_a_sivatagban/

TOP 5