Skip to main content

 

Csomortán legidősebb lakója a százéves Nagy János, akinek szerdán ünnepelték a születésnapját. A hosszú élet titkaként így fogalmazott: dolgozni kell, de annyit, hogy a test ne szenvedjen, és imádkozni, hogy a segítség is meglegyen.

Nagy Jánosék családjában nem számít „ritkaságnak” a hosszú élet, a népes rokonságból többen megérték a kilencven évet, mit ahogy Csíkcsomortánban is, ahol hirtelenjében is össze tudtak számolni a köszöntésen jelen lévő rokonok öt, a kilencvenötödik életévéhez közelítő idős személyt.

hirdetés

Nagy Jánosék heten voltak testvérek, három fiú és négy lány, közülük ma már csak ő él. Felesége tíz éve távozott az élők sorából, nyolcvanévesen. Három gyerekük született, egy fiú és két lány, 64, 62 és 56 évesek jelenleg. Egy unoka és két dédunoka köszönthette a századik születésnapján János bácsit, aki bár bevallása szerint gyengén lát és hall, humora mai napig megmaradt.

Lakodalom lesz? – „komédiázott” fia szavaival élve reggel János bácsi, amikor meglátta a készülődést a születésnapra. Mindig vidám ember volt, erősítik meg lányai is, amit meg is tapasztalhattunk: nem ritka vendég arcán a mosoly ilyen idős korban sem.

Nem volt könnyű élete, akárcsak a múlt században kenyerük javát megevett emberek többségének. Háború, árvaság, inasévek, katonáskodás, sok-sok munka sűrűsödhetett egy ilyen hosszú életbe. „1928 májusában halt meg édesapám. Sándor bátyám Brassóban megismerkedett egy asztalossal, bévitt, ott voltam négy esztendeig, árva voltam, szót kellett fogadni, dolgozni kellett” – emlékezik a már közel ötven éve nyugdíjba vonult asztalos. Hogy hány csomortáni ház ajtóin, ablakain dolgoztak ezek a kezek, nehéz lenne megszámolni, mondja kezére mutatva. Bútorokat is készített, mindent, amire szükség volt.

A gazdálkodás fontos helyet foglalt el életében, nyolcvanöt éves koráig nem is hagyta abba. Mikor erről kérdeztük, felcsillant a szeme, és úgy válaszolta: „állat az szépen volt. Ugye, munkahely nem volt, de volt gabonavetés, a cséplőgép reggeltől estig csépelt, annyi gabona volt. Most nincsen. Eltelt kicsit az idő. Elfáradtam, rosszul látok és hallok. Szép idők voltak, már nincs meg.”

További képek ide kattintva tekinthetők meg, illetve a cikk is itt folytatódik... 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5