Skip to main content

Hónapok óta borzolja a németek idegeit a Burger King-botrány, ami a héten új fejezetéhez érkezett: hétfőn országszerte 90 étteremnek kellett bezárnia, 3000 alkalmazottnak pedig fogalma sincsen, hogyan tovább.

Idén májusban a magukat Team Wallraffnak nevező RTL-es riporterek oknyomozták ki,hogy borzasztó higiéniás és munkakörülmények vannak azokban a németországi Burger King gyorséttermekben, amiket egy bizonyos Yi-Ko Holding üzemeltet.

hirdetés

Kiderült: rendszeresen adnak el újként már lejárt zsemléket, és más ételeket, a dolgozóknak 20 másodpercük van egy burger elkészítésére, lábukkal kell taposniuk a kukák tartalmát, hogy még több szemét beleférjen, ugyanabban a ruhában kellett takarítaniuk a vécét, mint amiben a konyhán dolgoztak, konzervnyitó hiányában – rendkívül balesetveszélyes módon – hatalmas késekkel kell konzervdobozokat felnyitniuk, mosogatógép nincs, a kecsapos dobozból ujjal kell kiszedniük a maradékot, a mosogatószivacsokból és hűtőszekrényajtókból vett minták alapján pedig a higiéniás helyzet egyenlő volt egy vécé bakteriális állapotaival.

A riporterek három hónappal később visszamentek és újra beépültek az érintett éttermekbe, hogy megnézzék, változott-e valami. Az eredményt hétfő este mutatták be a német RTL Extracímű műsorában: szinte még rosszabb lett a helyzet, munkavállalói és higiéniás szempontból is. A dolgozóknak nem járt éjszakai, hétvégi vagy ünnepnapi pótlék, a gyakornokokat pedig olyan fizetéssel foglalkoztatták éjjel-nappal, ami a német körülményeket figyelembe véve megalázónak számít.

A Burger King németországi igazgatója, Andreas Bork tavasszal, a botrány kirobbanása után azt ígérte, ők veszik át az eddig a Yi-Ko Holding által üzemeltetett éttermek dolgozóit és a holding vezetőjét, Ergün Yildizt azonnal kirúgják. Ideiglenesen Dieter Stummelt nevezték ki a cég élére, ám de facto még mindig Yildiz irányítja a holdingot, sőt az ő és az orosz Alexander Kolobov tulajdonában van még mindig a vállalat – derítették ki a riporterek.

Az újságíróknak Yildizt egy olyan tüntetésen sikerült megszólaltatniuk, ahol a Burger King alkalmazottai tüntettek a májusi botrány kirobbanása után. A cégvezér szolidárisnak mutatkozott a dolgozóival, hangsúlyozta, hogy 3000 munkahely forog kockán, ám később kiderült, az egészet ő szervezte és kényszerítette dolgozóit, hogy vegyenek részt a tüntetésen.

A riporterek tíz napja mutatták meg a legújabb felvételeiket Borknak, a német Burger King igazgatójának, aki múlt kedden szerződést bontott a Yi-Ko Holdinggal és nem szállítanak több alapanyagot a cég által üzemeltetett 90 étterembe. Hétfő óta gyakorlatilag mind a 90 étterem bezárt, a 3000 alkalmazott pedig teljesen tanácstalan. A Yi-Ko valószínűleg csődöt jelent majd.

Forrás

Kép

TOP 5