Skip to main content

Érdekes az élet. Hosszú évek vergődése után, hirtelen lavinaszerűen beindult a kertmozgalom. Egyrészt elindult az Első Kis-Pesti Kert építése, másrészt tömegesen, és ez szó szerint értendő, tömegesen jelentkeznek önkormányzatok, egyesületek, néha magánszemélyek, akik városi – közösségi kerteket akarnak alapítani. Valahol félelmetes ez az érdeklődés, szervezetileg egyenlőre még nem vagyunk felkészülve ennyi projekt futtatására, ugyanakkor pont ez az, amire vártam, amiről tudtam, hogy el fog következni. Hát bejött, most jön a kiteljesedés időszaka.

Vegyük sorba az elmúlt időszak eseményeit.

A XIX. kerületben elindult az építkezés, az elmúlt napokban a kerítést építették. Kikerült egy tábla is és jó volt látni a Városi Kertek Egyesület embléma első nyilvános megjelenését. Van abban valami torokszorító, amikor az elképzeltből hirtelen valóság lesz, amikor visszafordíthatatlanná válnak a folyamatok, ez a kert megvalósul, megállíthatatlan. Gyia és hajrá, nincs több akadály, itt a minta, tessék, így kell ezt csinálni. Persze vannak még akadályok, persze nem sima az út, de a szekér elindult, már csak a sebességet kell tartani, esetleg növelni. Ez a következő lépés.

Jó masszív kerítés épül a kispesti kert köré, a negyedik fórum előtt volt egy szabad órám, nézelődtem a környéken, fantasztikus érzés volt látni, hogy a járókelők megálltak, nézték az építkezési táblát, tanakodtak, mi is lesz itt? Néhányan gratuláltak, néhányan tamáskodtak, egyedül egy pasi volt, aki ellenkezett – akkor itt nem lehet majd kutyát sétáltatni? – kérdezte, hát nem, viszont lesz helyette egy városi kert, az első a városban. Legalábbis ilyen. A kert néhány héten belül elkészül, április 14-15.-én ültetési nap lesz, együtt fogjuk elvégezni a kertépítés végső fázisait. Kiderült még egy fontos dátum, május 18.-án fogja a Polgármester Úr ünnepélyesen megnyitni a kertet.

Megvolt a negyedik kertésztalálkozó, szuper volt, Barbara és Fruzsina a Corvinus Egyetemről nagyot alakítottak. Fruzsina előadást tartott a növények ültetéséről: mely növények szeretik egymást, és melyek nem, hogyan érdemes megtervezni a 4,5 négyzetméteres parcellát, mit érdemes termeszteni, mit nem. Nagyon szakmai, ugyanakkor végtelenül megható volt a felkészültsége, és a lámpaláza is. Igazi közösségi élmény volt látni, ahogy mindenki jegyzetelt, és kalkulálta a saját elképzeléseit. Az előadás után csoportosan beszéltünk a saját parcellaterveinkről, Barbara érdekeset mondott a végén: annyira amatőrök vagyunk, annyira meglepő parcellatervek születtek, hogy számára szakmailag külön érdekesség lesz végignézni mi is fog kisülni a gyakorlatban a parcellatervekből. Mindegyik parcella önálló biológiai kísérlet, egyfajta amatőr kincsvadászat, Ő szakemberként képtelen lenne ilyen terveket összeállítani, de pont ez benne az érdekes, ettől lesz érdekes a szezon. Szerintem a fő szempont az első évben a sikerélménynek kellene lennie, ezért olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek elviselik az amatőr kertészek tévedéseit, viszont sokat teremnek, látványosak, örömet okoznak.

Bejelentkezett a XI. kerület is. Az Őrmezei lakótelep mellett néztünk ki egy területet, a szerződések át lettek küldve az Önkormányzatnak. Remélem, nemsokára együttműködési megállapodást tudunk kötni az önkormányzattal, ott is elindul a közösségépítés és a kerttervezés, szeretnék még az idén, most tavasszal megnyitni a kertet. Rajtunk ne múljon, gyorsuljunk.

A III. kerülettel is elindultak a tárgyalások, ott is lakótelepi környezetben lesz a kert, remélem idén.

Kecskeméten jártam szombaton, ott is lesz kert, talán kettő is, jól alakulnak a dolgok. Jó város az a Kecskemét, nem csak a Mercedes miatt, valahogy összerakottnak tűnik, legalább is kívülről. Bemutattak egy alpolgármesternek, több önkormányzati képviselőnek, helyi zöld aktivistáknak, ebédszünetben elsétáltunk megnézni az egyik lehetséges helyszínt. Jó hely, kb. 1200 négyzetméter, egy közösség ház „hátsó kertje”, szomszédban egy lakótelep, három oldalról bekerített terület, racionális költségekből megvalósítható lenne a kert. Kecskeméten egyébként egy óvoda konferenciára hívtak, édes közönség volt, lelkesek, érdeklődők. Az óvodában napkollektorral melegítik a vizet, van egy kisebb tankertjük, inkább ágyás. Jó közösség volt, érdemes volt előadást tartani, örültem nekik.

A XVII. kerületi önkormányzat is lépett, egy közösségi ház kertjében tudunk városi kertet indítani, valamikor a jövő héten lesz egy találkozó, még idén kellene kert, bár még nincs semmi konkrétum, de a megnyitó napját már kitalálták, szuper, csináljuk!

A VI. kerülettel is jól haladunk, ott néhány kisebb lépés, és elindulhat a nagy kert.

Érdekes, hogy hogyan érnek be a dolgok, hosszú vergődés, számos kellemetlen élmény, sok vakvágány után, mintegy varázsütésre minden elindul, zavaró lesz a bőség, szinte tolakodó az érdeklődés. Persze ezt akartam, erről szól az egész.

Forrás: a városi tanya.hu

TOP 5