Skip to main content

avas zsír feljavítása

Előfordul bármelyik háztatásban, hogy a zsír megavasodik. Sokan ezért kidobják, terhelve a környezetet, noha az avas zsír ebbéli állapotából némi praktikával könnyedén visszahozható a mindennapos étkezésbe.

Hogy hogyan is történik mindez, arról így ír Zilahy Ágnes szakácsnő, kinek könyvét a XIX. század végén adták ki.

hirdetés

Hogy kell az avas zsirt jóvá tenni?

„A romlott zsirt egy lábasban tüzhöz kell tenni, hogy felmelegedjék. Ha egészen felolvadt és jó meleg a zsir, 8 liter zsirhoz tegyünk fél kiló kenyeret, 2 fej vereshagymát (egészben hagyva) és egy maréknyi zöldpetrezselyem levelet, összekötve; ezekkel együtt a zsirt egészen addig kell forralni, a mig a kenyér benne megpirult.

Ekkor le kell szűrni tiszta uj edénybe; de az edény nehogy fából való legyen, mert ab­ban a zsir leghamarább megavasodik. Evvel az eljárással a zsir annyira kitisztul kellemetlen izétől és szagától, hogy csak a legkényesebb czukros tésztákhoz nem lehet használni; minden egyébhez használható.”

Arról nem szól a fáma, hogy az így elkészült kenyérrel mit kezdhetünk. Talán valamely olvasónk tudja...

A cikk megjelenése után egy olvasónk ezt a kommentet fűzte az anyaghoz, ezért közöljük: Az avas zsírok, olajok igen károsak az egészségre, tele vannak szabad gyökökkel, parjzsmirigy alulműködést okozhatnak, és erős sejtmembrán roncsoló hatásuk is van. A lipidek (zsírok) oxidációja ugyanis láncreakciószerűen történik elektronelvonással és ha egyszer beindult, akkor a testben is folytatja "áldásos" tevékenységét, immáron a testben lévő zsírokkal. Mellékhatásként egyébként a zsírban oldódó vitaminokat is elpusztítja. Spanyolországban volt a nyolcvanas évek elején egy tüdőgyulladás-járvány, amiről utóbb kiderült, hogy avas olaj okozta... Szóval nagyon nem kéne ezt a receptet reklámozni. Az avas zsírtól, olajtól meg kell szabadulni! - Szerk.

ForrásA kép csak illusztráció, forrása: wikipedia

TOP 5