Skip to main content

Ez nem a gyorsétkeztetés legújabb szlogenje, hanem a holland kutatók találmánya, akiknek sikerült laboratóriumi úton előállítani a közkedvelt étek egy új fajtáját. Mark Post, a Maastricht-i egyetem fiziológiai tanszékének igazgatója jelentette be az American Academy of Arts and Sciences Vancouverben megtartott konferenciáján, hogy a műhamburger elvileg októberben bemutatható lesz. (Aiolus News) + (VIDEÓ!)

A kutatás célja - mondta—olyan húst előállítani, amely megfelelő mind környezetvédelmi, mind pedig a világ népességének előrelátható szaporodása szempontjából. A következő negyven évben a hús iránti kereslet megduplázódik és az állattenyésztés már most felemészti a mezőgazdaság kapacitásának 70 %-át. Az is ismert tény, hogy az állattenyésztés hozzájárul a globális felmelegedéshez a metángáz kibocsátáson keresztül. Ez a gáz húszszor kártékonyabb a C02-nél és az üvegház hatást kiváltó gázok 18%-át adja.

" frameborder="0" width="400" height="230">

Az igazgató szerint világos, hogy alternatívára van szükség és ez az alternatíva lehetne a laboratóriumban, őssejtek segítségével létrehozott hús, amely 60 %-os csökkenést is eredményezhetne a káros gázok kibocsátása terén.

A holland kutatóknak sikerült növeszteniük kis, kb.2 cm. hosszú és 1 cm. széles húscsíkokat. A szine fehéres és nagyon hasonlít a tintahaléhoz. Őszig ezeket a csíkokat összekeverik vérrel és mesterséges zsírral. A prototípushoz marhacsontváz izmaiból származó sejteket használtak fel, amelyeket borjúmagzat-savóban tenyésztettek ki. A létrejött szöveteknek ugyanaz a struktúrájuk, mint az eredetieknek.

Mark Post elmondta, hogy ezzel a technikával bármilyen állat húsából is lehet laboratóriumi úton mesterséges húst előállítani. Termékükön lehet, hogy még javítani kell, hogy jobb legyen a minősége és az ízén is kell még dolgozniuk.

Probléma marad azonban egyelőre az ár. Az első hamburgeré egekbe szökő, 250 ezer euró. Heston Blumenthal, a Berkshire-i at Duck három Michelin csillagos éttermének szakácsa fogja elkészíteni.

Post szerint ettől az ártól nem kell megijedni, az előállítás technikáinak egyszerűsítésével lejjebb fog menni. De addig még sokat kell dolgozni és sok pénzre lesz szükség.

A kutatást eddig egy anonim személy finanszírozta, aki szeretné, hogy csökkenjen a húsukért tenyésztett állatok száma és ezzel csökkenjen az üvegház hatás is. 

(Forrás: energiacentrum.com / Aiolus News)

TOP 5