Skip to main content

A leggazdagabb természetes A-vitamin forrás a spenót. 100g-ban 8.100 IU A vitamin van és ezzel vastagon az első helyen áll a zöldségek és a gyümölcsök versenyében. A második helyezett a brokkoli, de ez csak 1.920 IU A-vitamint tartalmaz. A bronzérmes a tök. A vitamin tartalma 1.120 IU.

Van még néhány versenyző, aminek figyelemre méltóan magas az A-vitamin tartalma. Saláta (fejes) 720 IU, szójabab 690 IU, sütőtök 400 IU, szeder 200 IU, fekete ribizli 780 IU, cseresznye 250 IU, zeller 180 IU, szilva 170 IU, narancs 140 IU.Jó tudni azonban azt is, hogy az A-vitamin nem nagyon viseli el a főzést. Olajban, zsírban kiválóan oldódik, de már 120 Celsius fok felett néhány perc alatt elbomlik.

Ezért a spenótot soha ne úgy készítsük el, ahogyan azt a régi szakácskönyvek javasolják, hanem a friss leveleket az serpenyőben kevés olíva olajon egy kis sóval, borssal fűszerezve pár (kb. fél) percig fonnyasszuk, és a tésztához vagy bármilyen más ételhez így már hozzáadható. Pillanatok alatt össze fognak esni így is a levelek. Bár a gyümölcsök A-vitamin tartalma sokkal alacsonyabb, de azokat általában nyersen fogyasztjuk, így A-vitamin tartalmuk maradéktalanul felszívódhat.

Ebből a szempontból kiváló a fejes saláta, hiszen az esetek többségében azt sem szoktuk hő kezelni a fogyasztás előtt (elég alaposan megmosni). A salátára helyezett olíva olajos öntetek végtelen sok variációja létezik. Nem csak az ízük finom, hanem az A-vitamin felszívódását az olíva olaj nagymértékben elősegíti, tehát az olíva olajos saláta élettani hatásait tekintve kiváló párost alkot.

Sajnos a sütőtök olyan sokáig és olyan magas hőmérsékleten készül, hogy fogyasztásakor már számottevő mennyiségben nem lehet belőle kimutatni az A-vitamint. Az A-vitamin elő-anyagai, a karotinoidok azonban sokkal jobban bírják a magas hőmérsékletet. Ezek adják egyébként a sütőtök szép, narancssárga színét. A karotinok nagy mennyiségben lelehetők fel a citrusfélékben, a sárgarépában.A tej A-vitamin tartalma nagyon változó. Döntő mértékben befolyásolja az, hogy az állat milyen takarmányon él, illetve mit legel.

Az igazi dús réteken legelő tehenek orrlyukából a nyár elején olyan illat árad, amit csak a legjobb drogériák előtt szoktunk érezni jártunkban-keltünkben. Ezeknek a teheneknek semmi közük az istállóban lecövekelt „négylábú tejgyárakhoz”.

Van még néhány versenyző, aminek figyelemre méltóan magas az A-vitamin tartalma. Saláta (fejes) 720 IU, szójabab 690 IU, sütőtök 400 IU, szeder 200 IU, fekete ribizli 780 IU, cseresznye 250 IU, zeller 180 IU, szilva 170 IU, narancs 140 IU.

Forrás: http://socialhealth.drtihanyi.com/fbsocial/show/a-leggazdagabb-termeszetes-a-vitamin-forras

TOP 5