Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

b_700_700_16777215_00_images_debrecen_egyetem.jpgDebrecen, 2013. március 27., szerda (MTI) – A tudományos eredmények és a mezőgazdasági innováció gyakorlati hasznosulásának előmozdítására szervezett hagyományteremtő fórumot szerdán a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centruma (DE-AGTC).

Nagy János centrumelnök az I. Innovációs Szakmai Nyílt Nap című tanácskozás megnyitóján azt mondta: az egyetemi tudásbázis valójában annyit ér, amennyi gazdasági hasznot képes hajtani, amennyire az hasznosulni is tud a termelésben.

A mezőgazdasági termelőkből és agrárszakemberekből álló hallgatóság előtt az elnök hozzátette: kétoldalú, intenzív kapcsolatot szeretnének kialakítani a mezőgazdasági innováció elősegítéséért, így évente szeretnék megrendezni a nyílt napot.

Nagy János az egyetemi kutatómunka eredményeit méltatva kiemelte, hogy Vidékfejlesztési Minisztérium 2012. évi Környezetvédelmi Innovációs Díját a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. nyerte el, azokért az öntözési és halászati fejlesztéseiért, amelyeket részben a DE agrárcentrumában dolgoztak ki.
Jávor András rektorhelyettes, a DE-AGTC Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézetének vezetője az egyetem fontos értékének nevezte, majd bemutatta a kihelyezett tanszékek rendszerét, továbbá a klaszteriális kapcsolatokat.

Az intézetvezető egyben szorgalmazta a vállalkozásokat, hogy amennyiben bemutató üzemet hoznának létre vagy bármilyen eljárásra tudományos megoldást dolgoznának ki, keressék fel a Debreceni Egyetem agrárcentrumát.
A szakmai napon nyolc előadó foglalta össze az állattenyésztés, a takarmányozás, a molekuláris genetika, a proteomika, valamint az élelmiszeralapanyag-előállítás, -feldolgozás, és -fejlesztés aktuális kérdéseit. A program délután laborlátogatásokkal zárul.

Forrás: http://www.haon.hu/a-tudomanyos-eredmenyek-mezogazdasagi-hasznosulasat-erositene-a-debreceni-egyetem/2228403
Kép forrása: http://geogis.detek.unideb.hu/TKonferencia/2012/egyetem.jpg