Skip to main content

Magyarország kedvenc sajtja a Trappista. Mindenki ismeri, mindenki fogyasztja, mégis ritkán lehet igazi, jó Trappistával találkozni. Gondoltad volna, hogy az eredeti Trappistában borsószem nagyságú kerek erjedési lyukak vannak? Hogy egy 8x1 cm-es hasábot O betűvé lehet hajlítani? Sajnos ilyen sajtot hiába is keresnél a nagyáruházakban. Sokan kérdeztétek hogyan készül, ezért itt az ideje, hogy megosszam Veletek a valódi Trappista házi elkészítésének módját.

A Trappista sajt eredetileg a Franciaországban Port Du Salut kolostor szerzetesei készítették kecske – juh és- tehéntej keverékéből. Ma kizárólag tehéntejből készül. Két védett fajtája van, a Port Du Salut, és a Fromange De La Trappe.

A sajt kérge száraz, aranysárga színű. Könnyen vágható, reszelhető. Szaga és íze jellegzetes, enyhén sajtos, kellemesen sós, tiszta ízű, szájban omlékony. 10 liter tejből, kb. 1 kg sajt készíthető.

A sajtkészítéshez a lehető legjobb tejet próbáld beszerezni, frissen fölözetlenül. Ha nem vagy biztos a tej eredetében, vagy nem tudod a fejéstől számított 6 órán belül feldolgozni, akkor javallott a pasztőrözés. Házi sajtkészítéshez a kíméletes pasztőr a legjobb, ami 63-65 °C – on, 30 perc hőntartást jelent. A hőfok emelésével rövidül a szükséges idő, de több értékes anyag vész el a folyamat során. Ha pasztőrözzük a tejet, akkor a kalcium só kiválik, amit vissza kell pótolni a tejbe, mert kalcium nélkül nincs alvadás! 10 literhez, 1 – 1,5 g kalcium-klorid szükséges. (Diavetítés itt tekinthető meg:. http://hazisajtkeszites.hu/trappista-sajt-hazilag)

30-32 °C –os tejet, 1 – 1,5 g mezofil kultúrával bekeverjük, amit előzőleg feloldottunk egy kevés vízben. (10 liter tejet) Ezt a tejet 13-15 percig érlejük. Ez után hozzákeverjük az oltót úgy, hogy a tej még mindig 30 – 32°C –os. Az oltó mennyisége 10 liter tejhez 8-10 ml. Alaposan elkeverjük, és hagyjuk alvadni 30-35 percig. Az alvadékot késsel vagy sajt-hárfával, 1-2 cm hasábra – oszlopra – kockára vágjuk. Kicsit várunk, míg a savó kiserken a feldarabolt alvadék között. Majd tovább vágjuk az alvadékunkat, mindaddig még 6-8 mm –es rögnagyságot el nem érjük. Várunk 10 percet, megkeverjük az alvadékot, ismét ülepítjük 10 percet, aztán megint óvatosan átkeverjük. Ez a folyamat 20 – 25 percig tart. Ezután leszedjük a savó 1/3 – ¼ -t. Kezdődhet az utómelegitést. 39 – 40 °C ig melegítjük az alvadékot lassú kevergetés közben úgy, hogy 5 perc alatt 1 -2 °C – ot emelkedjen a hőmérséklet. (Akkor jó az alvadékunk, ha 8% - os sóoldatban nem süllyed el.)

A formázás, savó alatti elősajtolással kezdődik. Ettől lesznek szép kerek erjedési lyukak a sajtban. Amikor az alvadék eléri a 39C fokot, elzárjuk a tűzet, és még 5-10 percig folytatjuk a kevergetést, hogy az alvadékszemcsék ne tapadjanak össze.

Mikor leülepedett az alvadék, akkor még annyi savót leszedünk a tetejéről, hogy 1 -2 cm maradjon csak rajta. Majd egy perforált préslemezt rakunk rá, amely összenyomja az alvadékot. A préslemezre sterilizált súlyt rakunk. (1-1,5 kg súly / alvadék kg.) Préseljük 15-20 percig, majd a maradék savót is leszedjük róla. Ezután egy éles késsel kockákra vágjuk az alvadékot, és kerek formákba átrakjuk.( A kocka mérete akkora, hogy beleférjen a formába.) Miután alaposan betömködtük a formába, súlyt rakunk rá. ( 1,5-2,5 kg súly /sajt kg. ) Először 5 perc elteltével megforgatjuk a sajtot a formában, majd 10 – 20 – 40 – 60 percenként, egyre ritkábban, 20 – 24 órán keresztül. Másnap jöhet a sólé. 16-18 °C –on 20 %- os sófürdőben 26-30 órán keresztül. (1 liter vízben, 20 dkg konyhasót oldunk fel. A só ne legyen jódozott! ) 1 nap szikkasztás következik, 16 – 18 °C –on. Hagyományos érlelés, 88 – 90 % -os relatív páratalomban 15-18 °C –on , 6-8 hétig.

Minden nap át kell forgatni a sajtot, és száraz deszkára kell tenni. 5 % -os sólével törüljük át először naponta, utána egyre ritkábban. Lehet viaszban, sajtbevonóban is érlelni, akkor csökken az érlelési idő, ilyenkor a hőfok is lehet magasabb.

Mindenkinek jó sajtkészítést!

Forrás: http://hazisajtkeszites.hu/trappista-sajt-hazilag

Kép forrása: http://www.mindmegette.hu/trappista-szerzetesek-kedvence-47528

TOP 5