Skip to main content

Az ökofalvak társadalmi, gazdasági és ökológiai szempontból fenntartható kisebb tervezett közösségek. Tervezett ökofalut csak spirituálisan közös nevezővel rendelkező közösség építhet. A cél, minél kisebb lábnyomot hagyni maguk után. A galgafarm vegyszerek helyett, csak is hagyományos technológiákat használ. Tartósítószereket még a feldolgozás során sem.

Az első magyar organikus mezőgazdasági szövetkezet 1992-ben alakult. A legismertebb magyarországi galgafarm a Budapesttől 45 km-re található Galga Hévízen található, de ilyen közösségek Gyűrűfűn, Visnyeszéplakon és Krisna Völgyében is léteznek. Ezek a települések élőfalu hálózatban állnak egymással. Az itt található házak kizárólag olyan helyi és bontott építőanyagokból készülnek, mint a szalmabála, a vályogtégla, a fa vagy a nádtető.

Az ökofaluk életre hívói a környezetszennyezés, a társadalmi problémák és a fenntarthatatlan helyzetek, életkörülmények. A legfontosabb a nagy rendszerekről való függetlenedés, az itt élő közösségek szinte teljesen önfenntartóak. Igyekeznek a megújuló energiaforrások közül mindet felhasználni. Szélkereket, napkollektort használnak, biogáz üzemet létesítenek, és saját ivóvizük van.

Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. műsorának vendége Gábor Eszter, a Gaia Alapítvány igazgatója elmondása szerint a közel 100 tagból álló ökofalvak a termeléstől a feldolgozáson át, az értékesítésig mindent ők végeznek. Saját malmuk, pékségük, valamint hús és zöldség feldolgozójuk van. A minősített tejfeldolgozóban napi 1000-1500 liter tej kíméletes feldolgozására van lehetőség. A farmon szarvasmarhát, mangalicát, kecskét, birkát, lovat és baromfit is tartanak.

Ha esetleg nem tudja megnézni az OzoneNetwork Televízió adását, megtekintheti a filmet a http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/o3/20120904-egyenlito-okofalvak-onellatasra-torekedes-magyarorszagon.html honlapon, a csatorna weboldalán.

www.utajovobe.eu honlapunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő, és másnap 6 és 9-kor ismétlődő Egyenlítő című műsorában.

TOP 5