Skip to main content
Nagy-sóstó Salt Lake City arzén kiszáradás tó

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

A klímaváltozás miatt a utahi Nagy-sóstó a kiszáradás szélére jutott, ez pedig valóságos környezeti katasztrófával járhat; megmérgezi a levegőt Salt Lake City környékén – írja a Futurism tudományos portál. 

A tómederben rengeteg arzén halmozódott fel az évek során. Ha a víz eltűnik, a szél szétszórhatja a mérgező anyagot a város környékén, veszélybe sodorva több mint 200 ezer embert. Ráadásul a környező bányák miatt más veszélyes nehézfémek is a levegőbe kerülhetnek.

hirdetés

Joel Ferry republikánus képviselő szerint, ha nem születik valamilyen drasztikus intézkedés, az atombomba lenne a környezetre.

Mérgező felhők

Az elmúlt évtizedekben rengeteg ember költözött Salt Lake Citybe, ami így hatalmas iparvárossá fejlődött. A megugrott vízszükséglet miatt azonban a környező vízkészletek kezdenek elapadni.

Súlyosbítja a gondokat, hogy a hófödte hegyekből jóval kevesebb víz jut a tóba. Az emelkedő hőmérséklet hatására ugyanis a közeli hegyek hótartalékaiból származó víz elpárolog, és nem jut el a tavat tápláló folyókig.

Van példa arra, hogy egy tó kiszárad, és környezeti válságot okoz. A kaliforniai Owen-tó alig egy évszázaddal ezelőtt kiszáradt, ami hatalmas porszennyezést okozott a térségben.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

100 éven belül kiszáradhat a Balaton, elsivatagosodhat az Alföld?

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás:  Farragutful - wikimedia

TOP 5