Skip to main content
Már a tsz alatt is trükköztek a veszélyes hulladékok tárolásával Balmazújváros határában, ahol fél éve robbant a méregbomba. Illés Zoltán 350 millió kormányzati forintot ígért, de míg ő eltűnt, az első világháborús harci gázokhoz is használt szerek maradtak. A teheneknek egyelőre nincs bajuk a talajvízbe is beszivárgott anyagoktól, de nem látszik, hogy valaki valamikor tényleg fel akarná számolni a telepet.
Kunkli Ferenc Balmazújvárostól néhány kilométerre lakik a Lászlóháza nevű tanyavilágban, jelenlegi foglalkozása nyugdíjas. Nem tétlenkedik, háromszáz birkát nevel, népes baromfiudvart tart fönn, valamint Németországból származó galambokat tenyészt, amelyeket szépségversenyekre visz, és darabonként ötezer forintért ad el araboknak.

Bár tanyája igazán takaros, és az üzlet is jól megy, a gazda élete mégsem fenékig tejfel. Portájától háromszáz méterre fekszik egy veszélyeshulladék-tároló telep, ami vagy kenyeret adott neki, vagy a bajt hozta rá. Kunkli másfél évtizedig dolgozott a telepen, viszont amióta bezárták, tolvajok fosztogatják, akik ha már arra járnak, hozzá is benéznek egy kis zsákmányért.

 

Tavaly 18 birkámat lopták el, ott nyúzták meg őket a vegyszeres hordók között

– meséli, miközben a mérgek irányába mutat. Kunkli jó pár keserves éven van túl, ugyanis a telepet üzemeltető cég 2006-ban ment csődbe, azóta néhány kisebb kanyartól eltekintve nincs gazdája. Ez egyben azt is jelenti, hogy nyolc éve lényegében üresen áll az objektum, pontosabban nem dolgozik ott senki, de becslések szerint kétezer tonna vegyi anyag béleli a területet. Többek között

riklór-etilén-származékok, amelyek az első világháborúban használt foszgén harci gáz alapanyagai.

Nyolc anyátlan év teljesen leamortizálta a telepet, a fémeken túl pedig hordókat is loptak úgy, hogy ami bennü volt, kiöntötték a földre. Hogy ez pontosan mekkora környezeti károkat okozott, senki sem tudja. 

Az viszont biztos, hogy a szennyezés emberre és állatra eddig nem jelentett veszélyt, legalábbis a telep közvetlen környezetében. Tehenek legelnek a kerítés tövében, az emberek pedig ugyanazokból a kutakból isznak évtizedek óta, és még soha senki sem halt meg mérgezés miatt. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főigazgatóság mérései szerint a helyzet mindenesetre nem igényelt rendkívüli beavatkozást. 

Mégis időről időre felüti a fejét Balmazújvárosban a pánik, amikor a szél a kilométerekre lévő város felé fújja a hordókból kikerült porokat. Ráadásul a helyi fiatalok vérképzőszervi megbetegedése meghaladja az országos átlagot, erre azonban az orvosok még nem találtak magyarázatot. Van, aki szerint a csernobili atomkatasztrófa a hibás, mások a hulladéktárolóra mutogatnak. Az biztos, hogy a városban nyugodtabbak lennének, ha felszámolnák a telepet.

Kormányzati támogatást ígértek

Erre ígéretet is kaptak Illés Zoltántól, aki az előző Orbán-kormány környezetvédelmi államtitkára volt. Illés idén januárban látogatott a lerakatba, és azt ígérte, februárban a kormány elé terjeszti a telep ügyét, aminek felszámolására külön pénzügyi alapot javasol a kormánynál. Úgy gondolta, 350-360 millió forintból meg lehet oldani a problémát.

Azóta viszont semmi sem történt a teleppel, Illés pedig már nem államtitkár, sőt, a környezetvédelmi államtitkárság is megszűnt, a Vidékfejlesztési Minisztérium szerint minden rendben van: a felszámolásról készült egy kormányzati előterjesztés (ami már márciusban is megvolt), de „még további egyeztetésere van szükség a témában” – írták kérdéseinkre. 

A VM szerint a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség januárban minden szükséges intézkedést megtett: „kijavították a tároló megrongált kerítését, megoldották a telep 24 órás őrzését, a kiszóródott hulladékot hordókba rakták”. 

A helyszínen járva háromból csak az első bizonyult igaznak, a kerítésen továbbra is ott egy embernagyságú lyuk, amiről már januárban is beszámoltak, a rács túloldalán pedig még mindig látni fedetlen, egymásra dobált hordókat.

Kunkli Ferencet alapvetően nem zavarja a telep, viszont a 24 órás biztonsági szolgálatnak nagyon örül, mert azóta hozzá sem járnak tyúkot lopni.

 

Pár hete egy szomszédos tanyára bementek négyen, megkötözték az ott élő házaspárt, még a fülbevalót is kivették az asszony füléből. Mindent elvittek. Ugyanez a rozoga terepjáró jött hozzám is valamelyik éjjel, de odavilágított a biztonsági őr, és elmentek. Legalább nem vagyok egyedül

– mondta, miközben mögötte két nő tyúkokat kopasztott.

A telepet legutóbb a Chase Coorporation Kft.-é volt. A megengedettnél több veszélyes hulladékot tároltak a területen, ezért folyamatosan kapták a hatósági büntetéseket, az utolsó 25 milliós tételnél pedig csődbe is mentek. Felszámolásukat a Cash and Limes Vagyonkezelő és Felszámoló Zrt. végzi, ők vigyáznak a telepre, tőlük is megkérdeztük, hogy áll a cég felszámolása, illetve mi lesz a hulladékokkal, de nem kaptunk választ.

A méreg örök

Az biztos, hogy nincs mozgolódás a környéken, január óta egy hordót sem vittek el, pedig korábban még próbálkoztak vele. Egy névtelenséget kérő, de a telep történetét jól ismerő gazda szerint az elmúlt években is megjelent több cég, amelyek elvittek néhány hordót, de aztán csak ott maradt kétezer tonna veszélyes hulladék.

Kunkli szerint a hulladéklerakó körüli problémák nem az elmúlt néhány években keletkeztek, hanem még a szocializmusban. „A tsz-ek idején annyi veszélyes hulladékot hoztak ide feketén, hogy amikor fel akarták számolni a telepet, nem hittek a szemüknek, miért van kétszer annyi vegyi anyag, mint amennyi a papírokon fel volt tüntetve."

A gazda szkeptikus a telep felszámolásával kapcsolatban. Szerinte annyian próbálkoztak már vele, és ezek annyira csekély eredménnyel jártak (ha volt egyáltalán eredmény), hogy

 

talán ez a sok szar még engem is túlél.

Majd halkan hozzátette, hogy a vegyi anyagok tárolása túl jó biznisz, ezért nem lenne meglepve, ha egyeseknek érdekében állna, hogy itt maradjon a tároló. Azt azonban nem akarta elárulni, hogy kire gondol egyesek alatt.

Forrás

Fotó: Bődey János / Index

TOP 5