Skip to main content

Tizenkét hidratáló- és bőrtápláló krém mikrobiológiai vizsgálatát végeztette el a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség. A mikrobiológiailag szennyezettnek talált krémek között volt gyógyszertári eredetű is.

A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség nevű civil szervezet kozmetikai szaküzletben, hipermarketben, áruházláncokban, gyógyszertárban és ázsiai áruházban vásárolt hidratáló- és bőrtápláló krémeket, amelyeket aztán független laboratóriumban vizsgáltatott be. Az eredeti csomagolású, többségükben fóliázott termékek között voltak jól ismert világmárkák és magyar gyártók termékei is.

Magas csíraszám

Az akkreditált laboratórium két termék esetében rendkívül magas összcsíraszámot (aerob mezofil baktériumok) mutatott ki. Egy gyógyszertári, tartósítószer-mentes hidratálókrémben 3,8x10darab/gramm, az Aqua márkanevű, gyógynövényes biotermékként forgalomba hozott bőrápoló krémben pedig 4,4x10darab/gramm csíraszámot mértek. Ezek az értékek jelentősen túllépik a hatóságilag elfogadható határértéket. A szövetség szerint ezek az arckrémek emberi felhasználásra alkalmatlannak minősíthetők.

A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség tanulmánya itt olvasható, itt pedig a vizsgált termékek adatait láthatjuk.

Az összcsíraszám mellett vizsgáltatták egyes patogén baktériumok - az Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Clostridiumok, Enterobaktériumok -, valamint penészgombák jelenlétét is. A patogén baktériumokra valamennyi termékminta esetében negatív eredményt kaptak, a penészszám egyik arckrémben sem lépte túl a határértéket.

"A káros mikroorganizmusok tevékenységének hatása nem minden esetben jelentkezik azonnal, ráadásul a hatás nemcsak a bőrfelszínen, hanem a bőr mélyebb rétegeiben is jelentkezhet. Enyhébb esetekben egyebek mellett bőrpír, viszketés tapasztalható, súlyosabb fertőzéskor karakteres vörös foltok, kiütések, gennyképződés, fájdalom, allergiás reakció léphet fel. A fogyasztók az esetleges bőrproblémák kiváltó okait szinte sohasem az arckrém mikrobiológiai szennyezettségében keresik, sőt nemegyszer még a kozmetikusok és a dermatológusok is beleesnek abba a hibába, hogy ha elváltozást észlelnek, a mikrobiológiai eredetű okokat eleve kizárják" - áll a szervezet sajtóközleményében.

Ne maradjon krém a tégely szélén!

Ha egy mikrobiológiailag nagymértékben szennyezett arckrémet felbontunk és elkezdünk használni, az egyébként is magas, úgynevezett induló csíraszáma rövid időn belül hatványozódhat, különösen, ha a krém tartósítószert sem tartalmaz. A mikrobiológiai eredetű problémákért nem mindig a gyártó a felelős, a kereskedő tárolási és termékkezelési gyakorlata is nagyban befolyásolja a minőséget.

A szövetség azt tanácsolja, hogy amikor terméket választunk, ne feledjük, hogy a természetes eredetű alapanyagok hatékonyabbak, ugyanakkor kedvezőbb életfeltételeket biztosíthatnak a mikroszervezetek számára. Ily módon konzerválószer nélküli arckrémet csak akkor vásároljunk, ha rövid időn belül fel tudjuk használni. Ügyeljünk arra is, hogy a tubus vagy a tégely szélén ne maradjon krémmaradvány, mert ez pár napon belül a mikrobák melegágyává válhat.

Forrás: http://www.origo.hu/egeszseg/20130129-a-gyogyszertari-hidratalo-krem-is-lehet-veszelyes-csiraszam.html

TOP 5