Skip to main content

elektromos autó kérdőjel probléma akkumulátor nyersanyag erőforrás 

Miután tavaly az utakon közlekedő elektromos autók száma globális rekordot döntött, egyre inkább felmerül a kérdés: valóban ezek a járművek vezetik majd a világ zöld átállását?

A szerepük nyilvánvalóan nem elhanyagolható, azonban ha közelebbről nézzük az összképet, már számos nehéz kérdés felmerül az iparággal kapcsolatban.

hirdetés

Mindenképpen jó hír, hogy globálisan egyre elterjedtebbek az elektromos autók, csökkentve ezzel a károsanyag-kibocsátást. Ráadásul a nagy autógyártók sorra jelentik be, hogy a következő évtizedekben folyamatosan állnak át arra, hogy kizárólag elektromos modelleket gyártsanak.

Ahogy viszont az elektromos autók egyre népszerűbbek lesznek, felmerül a kérdés: valóban annyira környezetbarát iparágról van szó, mint amennyire elsőre látszik?

AZ ELSŐ PROBLÉMÁT AZ ELEKTROMOS AUTÓKBAN HASZNÁLT AKKUMULÁTOROK JELENTIK, MELYEK ELŐÁLLÍTÁSÁHOZ SOKSZOR FOSSZILIS TÜZELŐANYAGOKAT HASZNÁLNAK FEL, ELSŐSORBAN SZENET VAGY OLAJAT.

Emellett az is kérdés, hogy mennyire energiaigényes az elektromos autók (és az akkumulátorok) legyártása a hagyományos járművekhez képest – írja a CNBC elemzése.

Szennyezőbb az akkumulátorok gyártása, mint a hagyományos autóké

Ami egyértelmű, hogy az elektromos autók valóban „zöldebbek" működésük során, mint a hagyományos modellek. Például tavaly megjelent egy kutatás, amely rámutatott: a világ 95 százalékában igaz, hogy az elektromos autók jobb hatással vannak a környezetre, mint a hagyományos autók. Ami viszont árnyalja a képet, hogy az iparág lehetőségeinek teljes kiaknázása még várat magára.

Ezt bizonyítja, hogy a tekintélyes Massachusetts Institute of Technology (MIT) kiadott egy elemzést, amelyben arra jutottak, hogy önmagában az elektromos autókhoz szükséges akkumulátorok és energia előállítása szennyezőbb, mint egy hagyományos autó legyártása. Az adott ország energiatermelésétől függően, ez 30-40 százalékos plusz károsanyag-kibocsátást jelent.

EZ AZONBAN DRASZTIKUSAN MEGVÁLTOZIK AZ IDŐ MÚLÁSÁVAL, A HASZNÁLAT SORÁN, AHOGY AZ ELEKTROMOS MODELLEK ENERGIAHATÉKONYSÁGA ELKEZDI LEKÖRÖZNI A HAGYOMÁNYOS MODELLEKÉT.

Vagyis megtett kilométerekre lebontva az elektromos autókkal járó károsanyag-kibocsátás végül érezhetően alacsonyabb lesz, mint a belsőégésű motorokkal működő járműveké. Következésképpen, még a jelenlegi villamosenergia-hálózat fenntartása mellett is zöldebbek az elektromos autók.

Az elemzők abban viszont egyetértenek, hogy a globális átállás a megújuló energiaforrásokra, segíteni fogja az elektromos autókban rejlő lehetőségek kiaknázását.

RÖVIDEN, MINÉL ZÖLDEBB AZ ENERGIATERMELÉS, ANNÁL ZÖLDEBBEK LESZNEK AZ ELEKTROMOS AUTÓK IS.

Emellett az sem mellékes, hogy az akkumulátorgyártásnak nagyon komoly nyersanyagigénye van. Ezeknek a kitermelése pedig szintén károsanyag-kibocsátással jár. Az elemzők szerint ez a terület lesz majd az utolsó az elektromos autók gyártási láncának dekarbonizációs folyamatában.

Gyorsan kellene több elektromos autó

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy az elektromos autók globális aránya még mindig elég alacsony. Jelenleg ugyanis összesen 1,2 milliárd darab belsőégésű motorral működő autót használnak a világon, ez a szám az MIT várakozásai szerint fel fog menni 1,8-2 milliárd darabra is.

Eközben napjainkban mindössze 10 millió darab elektromos autó van használatban az utakon.

A NEMZETKÖZI ENERGIAÜGYNÖKSÉG (IEA) VISZONT AZZAL SZÁMOL, HOGY AZ ELEKTROMOS JÁRMŰVEK ÖSSZESÍTETT SZÁMA (BELEÉRTVE A SZEMÉLYAUTÓK MELLETT A BUSZOKAT ÉS A TEHERAUTÓKAT IS) 145 MILLIÓ DARABRA FOG EMELKEDNI 2030-RA.

Mindent összevetve tehát az látszik, hogy az elektromos autók önmagukban, a jelenlegi körülmények között még nem képesek csodát tenni. Ha azonban a világgazdaság folyamatosan gyorsítja fel a zöld átállását, akkor az elektromos autók is egyre nagyobb és hatékonyabb szerepet tölthetnek be a folyamatban.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Free-Photos képe a Pixabay -en.

TOP 5