Skip to main content

önvezető bicikli Cse-huj Csün Huawei 

Cse-huj Csün egy kerékpáros baleset után jött rá arra, hogy meg kellene alkotnia a robotbiciklit. Az elhatározást tett, kísérletezgetés követte, így már láthatók felvételek, hogy kezd valósággá válni az önvezető kerékpár, írja a Rakéta.

A feltaláló számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy tudja a kerékpár az egyensúlyát megtartani.

hirdetés

Ezt a műholdaknál is alkalmazott technológiával segítik, azaz ha elkezd dőlni valamely irányba a bicikli, azt érzékeli egy szenzor, jelzi a központi egységnek, ami végrehajtja a korrekciót, így a kerékpár újból egyensúlyba kerül.

Mindez a videón 7.50-től is látható, pontosabban az, hogy a bicikli stabilan, egy helyben áll, akár hosszabb ideig is. (Az egy helyben felvett pozíciót egyébként az is jól ábrázolja, - és az alábbi felvételen ez is látható -, ahogy a kerékpár egy vékony korláton áll, olyan, mintha "odaragasztották" volna.)

A biciklit ugyanakkor hajtani se kell, a mozgáshoz szükséges energiát egy modellrepülőből kiszerelt villanymotor hajtja, így a biciklivel tekerés nélkül 2-3 óráig is lehet közlekedni. 

A működést mélységérzékelő kamera, gyorsulásmérő, giroszkóp és lidar is segíti.

A gépi képelemzést, a tárgyfelismerést és egyéb feladatokat egy Huawei Ascend 310 mesterséges intelligencia processzor végzi, ennek köszönhetően a kerékpár képes érzékelni a körülötte lévő dolgokat, pl. a közlekedési lámpákat, útjelzéseket és sávokat, stb., illetve képes döntéseket is hozni, ha szükséges. (A videón látható, ahogy kikerül például egy parkoló autót is.)

Az önvezető rendszer forráskódját a készítője, a GitHubon elérhetővé tette, így az önvezető rendszert megfelelő műszaki ismeretekkel bárki megépítheti magának.

A fejlesztés még tesztüzemmódban áll, arról, hogy mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba a bicikli és mi lesz az ára, még nincs információ.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Képek forrása: Designboom

TOP 5