Skip to main content

Dacia Spring vételár állami támogatás 

A Dacia elkezdte első elektromos modelljének, a Springnek a magyarországi forgalmazását. Az ára igen kedvező, ez pedig felrobbanthatja az amúgy is dinamikusan növekvő hazai villanyautó-piacot.

A Dacia Springet kétféleképp lehet nézni.

hirdetés

Egyfelől egy viszonylag egyszerű, eredetileg a kínai piacra szánt és ott gyártott Renault miniautóról beszélünk, amit

CSAK A LEGSZÜKSÉGESEBB MÉRTÉKBEN ALAKÍTOTTAK ÁT AZÉRT, HOGY AZ EURÓPAI PIACON FORGALMAZNI LEHESSEN DACIA MÁRKANÉVVEL.

Olcsó anyagokból építettek a belsejét, hivatalosan csak négy személy szállíthat, a kormánya nem állítható, és villanyautó létére még az elektromos kézifék és az energiatakarékos LED fényszóró is hiányzik belőle.

Egy mindössze 44 lóerős motor hajtja, az autópályákon lejtőre van szüksége ahhoz, hogy el tudja érni a megengedett legnagyobb sebességet, és majdnem 10-szer annyi idő alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órára, mint a villanyautók királyának tartott Tesla Model S Plaid Plus (persze a lassúság semmit sem számít a városban, ahol bőven tartani tudja a forgalom ritmusát, és bárhol könnyű leparkolni). Támogatás nélkül közel kétszer annyiba kerül, mint amennyit a Dacia egy jóval tágasabb, gyorsabb, benzinmotorral hajtott alap Sanderóért kér, amely ráadásul 8-900 km-t is képes egy tankkal elmenni, szemben a Sprint 230 km-es elméleti (WLTP), és 180-200 km-es valós hatótávjával.

Dacia Spring vételár állami támogatás belső tér

Váltó nincs, csak egy három állású menetirány-választó - FORRÁS: DACIA

Viszont úgy is lehet nézni ezt a Dacia új városi mini SUV-ját, hogy

EZ LEHET AZ A KOCSI, AMI VÉGRE DEMOKRATIZÁLHATJA A VILLANYAUTÓZÁST

Európában, mivel jelenleg – az olyan mopedautókat leszámítva, mint például a Citroën Ami – nincs nála olcsóbb új elektromos négykerekű a piacon. 6,499 millió forintos alapárával közel egymillió forinttal kerül kevesebbe, mint az eddigi legolcsóbb villanyautó, a 7,44 milliós Smart Forfour EQ, ráadásul másfélszer nagyobb kapacitású (27,4 kWh) a lítium-ion akkuja, és a nagyjából ennyivel messzebbre is jut egy töltéssel.

Milyen a felszereltsége?

Bár a belépő verzióban még nincs érintőképernyő, viszont a manuális légkondicionáló, a négy elektromos ablakemelő, a távirányítós központi zár, a szervokormány, a Bluetooth-kihangosító, és a hat légzsák ebből sem maradt ki, és természetesen kuplungolni és sebességet váltani ebben sem kell, mert az egyfokozatú automatikus erőátvitel széria, ami városban nagy áldás.

A 400 ezer forinttal magasabb árért cserébe a Comfort Plus felszereltség már olyan tételeket is tartalmaz, mint a 7 colos érintőképernyő, a 3,5 colos műszerfali kijelző, a navigációs rendszer, a tempomat, az okostelefon-integráció (vezetékes Apple CarPlay és Android Auto is), a tolatóradar- és kamera, a négy elektromos ablakemelő, a pótkerék és a narancsszínű díszbetét-együttes. Azonban a 30 kW-os DC villámtöltés, a 7,4 kW-os gyorstöltő és a metálfényezés ehhez is feláras, 180, 100, illetve 130 ezer forintba kerülnek.

Dacia Spring vételár

Hivatalosan is négyszemélyes, az egyben dönthető hátsó üléseken ketten ülhetnek - FORRÁS: DACIA

Állami támogatással éri meg igazán

Ha a Spring bemutatóval egy időben bejelentett új, 2,5 millió forintos, állami villanyautó-vásárlási támogatást megpályázza és elnyeri valaki, akkor

3,999 MILLIÓ FORINTÉRT IS HOZZÁJUTHAT AZ ELEKTROMOS DACIÁHOZ,

ami 260 ezer forinttal kevesebb, mint amennyibe a legolcsóbb Suzuki Swift kerül. Az idei évre Magyarországnak szánt Spring-allokációból még vannak gazdára váró példányok, de aki holnap menne megrendelni a legközelebbi Dacia-szalonba, az számítson rá, hogy jó esetben is csak év végén, vagy 2022 januárjában tud majd beleülni.

Szinte biztos, hogy a Spring alaposan fel fogja forgatni az elektromos autók piacát, hiszen kedvező árával és divatos SUV karosszériájával nemcsak a közösségi autószolgáltatók, de a magánszemélyek érdeklődését is fel fogja kelteni Magyarországon és egész Európában. Sőt, jövőre érkezik a kétüléses, haszonjárműnek átalakított Cargo-kivitel is, amelyet a vállalkozások még olcsóbban, áfa-visszaigényléssel is meg tudnak majd vásárolni.

Mit kell tudni a 2021-es villanyautó-vásárlási támogatásról?

Hárommilliárd forintos keretösszeggel indul az új pályázat, ám a korábbinál valamivel szigorúbb feltételekkel. Egyfelől a magánszemélyek (maximum egy autó) mellett csak civil szervezetek, egyesületek és felsőoktatási intézmények (maximum öt autó) pályázhatnak a támogatásra, cégek és vállalkozások ebben a programban nem jogosultak támogatásra.

Másfelől míg korábban elég volt a "vásárlási szándék" a pályázathoz, az új szöveg szerint a jármű megrendelése feltétele a pályázat benyújtásának, mely nem lehet korábbi, mint jelen pályázati kiírás megjelenésének napja. Ez azt jelenti, hogy előbb el kell menni egy kereskedésbe, meg kell rendelni az autót, és csak ezután nyújtható be a pályázat. Azt is érdemes tudni, hogy a megrendelés és a pályázat befogadása nem jelenti automatikusan a támogatás odaítélését, tavaly például 27 óra alatt fogyott el az ötmilliárdos keretösszeg.

Idén három szakaszban lehet pályázni, az első június 14-től július 2-ig tart, ekkor az első egymilliárdot osztják szét. A második milliárd kiosztása augusztus 9-én kezdődik és augusztus 27-ig tart, az utolsó egymilliárdra (plusz a korábbi szakaszokból esetleg megmaradt keretösszegre) pedig október 11-től lehet pályázni.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Dacia

TOP 5