Skip to main content

 

Bár alig néhány éve indult a kezdeményezés, napjainkra országos viszonylatban ismertté és sikeressé vált a bambuszkerékpárok gyártása Ghánában.

Az ország gazdasága erősen függ a kőolajtól és a kakaótól, azonban az öko-biciklik gyártása és az ahhoz hasonló kezdeményezések, segíthetnek diverzifikálni azt.

hirdetés

Elsősorban a szegényebb, vidéki térségek felzárkóztatásának egyik lehetséges eszközét látják Ghánában a bambusz újszerű hasznosításában. Az egyik leginnovatívabb, népszerű megoldás keretében, környezetbarát kerékpárokat gyártanak abból – számol be arról az Africa News.

Képzetlen munkavállalókat is várnak

Igazi hipszter kézműves termékek hódítanak az afrikai viszonylatban egyik legfejlettebb államban, Ghánában: biciklik, amelyek vázszerkezete bambuszból készül. A Booomers International olyan kezdeményezéssel állt elő néhány éve, melyre az egész országban felfigyeltek, azóta pedig követőik is akadtak.

A szociális vállalkozás azt a célt tűzte ki maga elé, hogy magas minőségű, környezetbarát termékeket készítsenek bambuszból, és később a növény felhasználásának globális viszonylatban is meghatározó szereplőivé váljanak.

cég alapítása 2009-re nyúlik vissza, mai formájukban 2014 óta működnek és növekednek. A koncepció részeként, a bambuszfelhasználást elsősorban az ország vidéki térségeiben szervezték meg. Az ott élő képzett és képzetlen munkavállalók számára kínálnak lehetőséget arra, hogy azok megtanulják a bambuszból való termékgyártás fogásait, és később akár önálló vállalkozásba foghassanak.

Mindez persze – közvetetten – a szerényebb anyagi hátterű állampolgárok szociális helyzetének javítását szolgálja.

Itt látható az egyik helyszíni riport a ghánai bambuszbiciklikről:

A kezdeményezés mindenesetre életképesnek bizonyult.A Booomers mindezidáig mintegy 50 hektárnyi bambuszültetvényre terjesztette ki működését. Partnerprogramjukban mintegy 200 földműves vesz részt, akik összesen további 200 hektáron termesztenek – felkészítés után, szakszerűen – bambuszt, elsősorban a készülő kerékpárok alapanyagának.

A vállalkozásnál elsősorban a fiatalokra – és különösen a nőkre – koncentrálnak: közel 50 főt tesz ki a gyártásban foglalkoztatottak száma, és közel ugyanennyi munkavállaló vesz részt a bambuszültetvényeken folyó munkákban, illetve a betakarításban.

Egy fejlesztési projekt keretében pedig, 150 vidéki iskolás lánynak adományoztak bambuszkerékpárokat, hogy azok könnyebben eljuthassanak oktatási intézményeikbe.

A kezdeményezésnek azóta akadtak követői, egy másik szervezet– hasonló célok szerint –, mintegy 40 főnek biztosít munkalehetőséget a kerékpárok gyártása kapcsán.

Fordulatra van szükség

Ghána gazdasága az utóbbi években szédületes növekedést produkált. Az ország statisztikai hivatalának jelentése szerint, a tavaly júliustól szeptemberig tartó időszakban,a GDP több mint 9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.Az adatok többnyire kedvező képet mutatnak az ország gazdaságáról.

Ehhez azonban hozzá tartozik, hogy Ghána a kontinens egyik legnagyobb olajkitermelője, és gazdasága erősen kitett a nyersanyag világpiaci árának.

Az olaj mellett, a kakaótermelés az ország másik húzóágazata, mely a mezőgazdaság egészének arculatát meghatározza.

Az ország gazdasági kilátásai jelenleg kedvezők, az elemzők 2018-ra több mint 7 százalékos GDP növekedést és a belföldi fogyasztás fellendülését várják. Ugyanakkor az ország hatalmas adósságállományt görget maga előtt, ésa gazdaság szerkezetét az állami tulajdonú energetikai nagyvállalatok dominálják, melyek viszont fenntarthatósági kihívások elé néznek.

Az impozáns GDP-adatok elsősorban az állami olajexportnak, és nem a magánvállalkozások erősödésének köszönhetők. A környezetbarát bicikligyártás és hasonló kezdeményezések, hozzásegíthetik a ghánai gazdaságot ahhoz, hogy olajfüggősége csökkenjen, innováció jelenjen meg az egyes szektorokban, és a most tapasztalható növekedés hosszabb távon is fenntartható legyen.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5