A gumiabronccsal csak a baj van: defektet kaphat, fel kell időnként fújni és ha elkopott a futófelület, az egészet el kell dobni, leszámítva az újrafutózható teher- és repülőabroncsokat. Valójában ezzel a problémahalmazzal együtt élünk, és csak azért nem tűnik fel, mert már megszoktuk. De lassan elöntenek minket a használt abroncsok, amelyekkel ilyen tömegben nem tudunk mit kezdeni.

A párizsi autókiállításon, a japán Bridgestone gumigyártó standján láttuk ezt a furcsa szerkezetű kereket, amely talán megoldást jelenthet a felsorolt problémákra. A szerkezet három egységből áll: középen egy könnyűfém agy, aztán a prototípuson türkizkék színű rugalmas műanyag gyűrű, amire rádolgozták a gumi futófelületet.

A műszaki részletekbe beavató szakember sem titkolta, hogy nem teljesen saját ötlet az AirFree Concept nevű kerekük, a Michelin gumigyárnak úgy 2005 táján volt egy hasonló fellángolása Tweel néven, sőt, más cégek is próbálkoztak hasonlóval, főleg katonai alkalmazásra. Ami aztán elmúlt.

A cikk itt folytatódik...

Forrás

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu