Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A Mariana-árok mélyén felvett, különleges hangok forrását évekig rejtély övezte, most azonban kiderült, honnan, mitől ered. 

A „Western Pacific Biotwang” nevű hangot először 2014-ben rögzítették, mely egy futurisztikus zajra hasonlított. Olyanra, mint a scifikben, például a Star Wars filmekben az űrhajók hangja, írja a Live Science.

hirdetés

A kutatók hosszú ideig próbálták megfejteni a zaj eredetét, míg végül arra a következtetésre jutottak, hogy az nem más, mint a Bryde-bálnák (Balaenoptera edeni) által kibocsátott kommunikációs hang. Dr. Ann Allen, a NOAA vezető kutatója szerint ezek a bálnák rendkívül összetett módon kommunikálnak, ami a mélytengeri élőlények eddig ismeretlen viselkedési formájára mutat rá.

A kutatást mesterséges intelligencia is segítette, így több mint 200 000 órányi felvételt elemeztek.

A Bryde-bálnák által kibocsátott „biotwang” hangok frekvenciája változó, és nagy távolságokból is hallhatóak, ami különösen érdekesnek bizonyult a tudósok számára. Az elsődleges kérdés az volt, hogy a Mariana-árok extrém körülményei hogyan hatnak ezekre a hangokra, és miként segítik elő a bálnák közötti kommunikációt. A kutatók szerint ezek a bálnák a mélytenger legrejtélyesebb lakói közé tartoznak, és a további kutatások célja az, hogy még több részletet derítsenek ki a fajuk viselkedéséről és életmódjáról.

Ez a felfedezés nemcsak az óceánok akusztikai világáról szolgáltat új ismereteket, hanem rávilágít arra is, hogy mennyire összetett és különleges a mélytengeri ökoszisztéma. A technológiai fejlődés lehetőséget ad arra, hogy egyre pontosabban térképezzük fel az olyan titokzatos hangok eredetét, mint amilyen a „Western Pacific Biotwang” is volt. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Első alkalommal beszélgettek tudósok egy bálnával

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: StockSnap képe a Pixabay -en.

TOP 5