Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

Egy olasz ortopéd sebészt, Luigi Ferrarit, és fiát, Mattia Ferrarit, Srí Lankán tartóztatták le, miután a hatóságok a Yala természetvédelmi területen több száz védett pillangót és szitakötőt találtak a birtokukban. 

A helyi jogszabályok értelmében az élővilág védelme kiemelt fontosságú, így az apa-fia páros akár két év börtönbüntetést is kaphat, amennyiben nem fizetik ki a kiszabott 180 ezer eurós bírságot. Az eset nagy visszhangot váltott ki mind az olasz, mind a nemzetközi sajtóban, mivel Ferrari nem csupán orvos, hanem lelkes amatőr entomológus is, írja az unionesarda.it.

hirdetés

A vád szerint Luigi Ferrari entomológiai szenvedélye késztette arra, hogy fia segítségével Srí Lanka védett területeiről begyűjtsön több száz ritka pillangót és más rovarokat, amelyeket később tudományos célokra vagy gyűjteményekbe szeretett volna felhasználni. A hatóságok azonban gyorsan reagáltak, miután felfedezték a rovarok begyűjtésére használt eszközöket, beleértve a speciális hálókat, tartósító anyagokat és tárolóedényeket is, amelyek mindent elárultak a tiltott tevékenységről.

Az olasz média arról számolt be, hogy a két férfi védelmét ellátó ügyvéd a tárgyaláson arra hivatkozott, hogy nem kereskedelmi céllal, hanem tudományos érdeklődésből gyűjtötték be a rovarokat. A bíróság azonban egyértelműen elítélte az ilyen jellegű tevékenységeket, amelyek súlyosan veszélyeztetik a helyi élővilágot. Srí Lanka különösen szigorú a természetvédelmi törvények betartásában, mivel az ország biológiai sokfélesége rendkívül értékes, és az illegális csempészet súlyos károkat okozhat az ökoszisztémában.

Az ügy továbbá diplomáciai figyelmet is kapott, mivel Olaszország Srí Lanka-i konzulja is megpróbál közvetíteni a két ország között a helyzet megoldása érdekében. Az olasz nagykövetség aktívan részt vesz a család jogi támogatásában, ám a Srí Lanka-i hatóságok eltökéltek abban, hogy példát statuáljanak, és elrettentsenek mindenkit a hasonló természetkárosító tevékenységektől.

A Ferrari család jelenleg várja a bíróság végső döntését, miközben a pénzbírság kifizetése mellett próbálnak enyhítő körülményeket találni, hogy elkerüljék a börtönbüntetést. Az eset egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy a természetvédelmi törvények szigorítása és betartatása globális probléma, különösen olyan területeken, amelyek gazdag biodiverzitással rendelkeznek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Egy törzs, ahol csodálatos kék szeme van a benszülötteknek

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Készítette: © 2010 Jee & Rani Nature Photography (License: CC BY-SA 4.0), CC BY-SA 4.0, wikimedia

TOP 5