Skip to main content
lakásvásárlás ügyvéd

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Egy lakásvásárlás izgalmas, kihívásokkal teli feladat lehet, ugyanakkor rengeteg papírmunkával, adminisztrációval és bejelentéssel jár együtt. Emellett számos buktatója is létezik a folyamatnak, és mivel minden esetben jelentős összegek forognak kockán, nem árt óvatosnak lenni az ingatlanpiacon. Egy ingatlanvásárlás anyagi szempontból jelentős kötelezettségvállalás jár, ráadásul hosszú évekre, akár évtizedekre szóló döntést hozunk vele. 

Éppen ezért fontos, hogy minden esetben kellő körültekintéssel járjunk el, figyelve a lehetséges buktatókra. Egy hozzáértő szakembernek díja van, ugyanakkor megtérülő befektetés lehet a segítségét kérni, hiszen egy tapasztalt mérnök vagy ügyvéd iránymutatásai gyorsabbá és gördülékenyebbé tehetik a lakásvásárlás menetét. Ezzel pedig végeredményben időt, pénzt és energiát is spórolhatunk magunknak. Nézzünk is meg néhány szempontot, amire érdemes figyelni, hogy új ingatlanunk évtizedeken keresztül az otthonunk lehessen!

Mire figyeljünk oda minden esetben lakásvásárláskor?

Az elmúlt 10 év KSH-statisztikái szerint évente átlagosan 130 – 140 ezer lakástranzakció megy végbe magánszemélyek között, ráadásul emellett az építtető cégek is kínálnak lakóingatlanokat eladásra. Jelentős tehát az ingatlanforgalom, nagy a verseny a piacon: nézzük is meg, mire figyeljünk, hogy nyertesként jöhessünk ki a versengésből!

Mérjük fel az épület fizikai állapotát!

Ha új otthonba kívánunk költözni, a célunk az, hogy az évek múltán is kényelmes és komfortos legyen. Éppen ezért fontos, hogy alaposan mérjük fel az épület állapotát, hogy ne maradjanak olyan rejtett hibák, amelyeket majd csak a vásárlást követően észlelünk. Az energetikai tanúsítvány napjainkban sokszor kötelező melléklete az ingatlan adásvételi szerződésnek, ugyanakkor ennek megléte esetén is győződjünk meg a szigetelés megfelelőségéről, hiszen annak korszerűsítése később komoly költségeket jelenthet.

Mérjük fel a fűtési rendszer állapotát, ellenőrizzük a vezetékeket, a nyílászárókat, érdeklődjünk, hogy történt-e beázás, tűzeset vagy bármilyen hasonló esemény az ingatlanban. Megkérdezhetjük a szomszédokat, akár a közös képviselővel is beszélhetünk. Ezen a ponton ugyanakkor érdemes lehet építész vagy statikus segítségét is kérni, hiszen óradíjuk mértéke vagy az általuk adott szakvélemény ára eltörpülhet például egy későbbi csőtörés elhárításának költségei mellett.

Minden pénzátadást dokumentáljunk!

Ha egy kedvező feltételek mellett kínált ingatlan elnyerte a tetszésünket, akkor nagy valószínűséggel rajtunk kívül mások is pályáznak arra. A foglaló és az előleg éppen az ilyen helyzetekre jött létre, ezek megfizetésével ugyanis jelezhetjük vételi szándékunk komolyságát az eladó felé. Ugyanakkor jelentős különbségek is vannak közöttük, hiszen az előleget később visszakövetelhetjük, ha elállnánk a vásárlástól, a foglalót viszont valószínűleg elbukjuk, ha mégis meggondolnánk magunkat.

Az ügyvéd bevonása a szerződéskötésbe törvényi előírás, hiszen csak az ellenjegyzésével ellátott okirat lesz alkalmas a földhivatali bejegyzésre. Azonban érdemes már menet közben is a támogatására hagyatkozni, különösen akkor, amikor valamilyen pénzösszeg átadására kerül sor. Egy vételi szándéknyilatkozat bizonyítja, hogy az összeg megfizetése mellett arra előleg vagy foglaló formájában került-e sor. Emellett az ügyvéd számos hasznos rendelkezést is belefoglalhat a dokumentumba, például, hogy a hitelkérelem elutasítása ne vezessen a foglalóként átadott összeg elvesztéséhez.

Ellenőrizzük az ingatlan tulajdoni lapját!

Minden ingatlanhoz tartozik egy tulajdoni lap, amely tartalmazza annak legfontosabb adatait. Ellenőrzésével elkerülhetjük az olyan buktatókat, mint a jelzáloggal való terheltség, vagy az esetleges haszonélvezeti jog valaki – például a tulajdonos egyik rokonának – nevén. A dokumentumból az ingatlan tulajdoni viszonyai is pontosan megállapíthatóak, így kizárhatjuk annak lehetőségét , hogy a tulajdonosként bemutatkozó személy legfeljebb az ingatlan résztulajdonosa legyen.

A tulajdoni lap magánszemélyek számára évente két alkalommal ingyenesen, ezután pedig díj ellenében, online is igényelhető. Egy ügyvéd ugyanakkor rendelkezik hozzáféréssel ezekhez a nyilvántartásokhoz, ráadásul nemcsak a tulajdoni lapot kéri le nekünk, hanem azonnal jelez, ha valami nem stimmel az ingatlan papírjaival.

Menjünk biztosra!

A lakásvásárlás egy bonyolult és hosszadalmas folyamat, ugyanakkor a hozzáértő segítség rengeteg kellemetlenségtől kímélhet meg minket. Egy statikai szakvélemény, egy vételi szándéknyilatkozat vagy egy megfelelően ellenőrzött tulajdoni lap minimálisra csökkentheti annak esélyét, hogy bármilyen negatív meglepetésben legyen részünk a vásárlás során, vagy esetleg az ingatlan használata során kelljen kompromisszumokat kötnünk.

A kép csak illusztráció, forrás: bedrck képe a Pixabay -en. 

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5