Skip to main content
anyósnyelv növény

Az anyósnyelv, vagy ahogy a címben is említettük, a szanzavéra egy Nyugat-Afrikából származó, trópusi területeken élő, különleges alakú növény, amely igénytelenségével nyerte el az emberek tetszését.  

Otthoni körülmények között nem túl gyorsan nő, ezáltal nem kell félévente átültetni, ráadásul gondozásra sem igazán van szüksége, tekintve, hogy nincs nagy vízigénye. Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan lehetsz sikeres a szanzavéra nevelésében.

Az anyósnyelv igényei

A Tropical Home kezdőknek ajánlott növényei között megtalálhatjuk a szanzavérát is, amely egy remek választás azok számára, akiknek nem túl sok idejük van a szobanövényeikkel foglalkozni.

Akkor is jó döntés beszerezni egyet, ha bővíteni szeretnénk a gyűjteményünket, de nem akarunk még több időt és energiát szánni egy újabb családtagra. Feledékenyeknek, sokat utazóknak is ajánlott, hiszen a szanzavérát nem kell túl gyakran öntözni, jól bírja, ha hetekre távol vagyunk az otthonunktól.

Az anyósnyelv nem finnyás, főleg a fényeket illetően. Világosabb helyen gyorsabban fejlődik, a félárnyékos helyiségekben lassabban, de ugyanúgy elél mindenhol. Fontos azonban, hogy sötét és fénytelen szobába ne kerüljön ilyen növény, hiszen fényre szüksége van ahhoz, hogy életben tudjon maradni. Lehetőleg kerüljük a huzatos helyeket, hőmérséklet tekintetében pedig tökéletes neki az, ahol mi magunk is boldogok vagyunk.

Ültetés és öntözés

Egy darabig biztosan jól lesz az eredeti cserépben, de amint kinövi azt, érdemes őket átültetni. A legjobb megoldás ehhez a kaktuszföld, amit akár készen is beszerezhetünk, így pillanatok alatt átültethetjük a növényt. Amennyiben viszont mégis magunk kevernénk ki a közeget, mindenképpen törekedjünk a jó vízelvezetésű talajra, ami enyhén savas és homokos.

Nagyon fontos továbbá, hogy két öntözés között minden esetben hagyjuk kiszáradni a közeget. Ebből is látszik, hogy a szanzavéra kiváló választás kezdőknek és azoknak, akik gyakran megfeledkeznek a növények öntözéséről. Ez a szárazságtűrő növény nem szereti, ha vízben kell állnia, ráadásul még a pára sem okozhat neki gondot, télen sem kell különösen sokat foglalkozni vele.

Mi a helyzet a kártevőkkel?

Ahogy minden szobanövényt, úgy ezt is elérhetik a kártevők, bár mivel az anyósnyelv egy kifejezetten ellenálló típusú növény, így nem ez lesz a legproblémásabb darab. Mivel szárazságtűrő növény van szó, így a gyapjastetű az, ami gyakran tud gondot okozni, ezért amint észrevesszük a fehér és bolyhos apróságokat, azonnal használjunk alkoholos kendőt vagy fülpiszkálót az eltávolításukhoz. Megoldást jelenthet még az olajos lemosó, esetleg szükség esetén a rovarölő szer alkalmazása is.

Másik gyakori gond, hogy a levelek veszítenek a merevségükből, esetleg besárgulnak, ilyenkor a túl sok víz, a nedves közeg lehet a probléma. Ha ezt tapasztaljuk, mindenképpen hagyjunk neki időt a regenerálódásra és a föld kiszáradására.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5