Skip to main content
dubnicz.hu autó szolgáltatás

Az autók több, mint egy évszázada forradalmasították a közlekedést. A fejlődés a mai napig nem állt le, hisz újabbnál újabb modellek és megoldások találhatóak meg az utakon. A ma látható elektromos autók és dízeles járgányok össze sem hasonlíthatóak a 100 évvel ezelőtti gépekkel

A történet 1903-ban kezdődik

Természetesen már azelőtt is léteztek autók, de ez egy hatalmas fordulópontot jelentett az átlagemberek számára is elérhető autózásban. Nem csak a gyártás, de a szervizelés tudománya is ekkor kezdődött. Sok idő kellett, mire eljutottunk arra szintre, mint amiket a Dubnicz autószerviz szolgáltatásai között is tapasztalhatunk.

Ugorjunk vissza bő 100 évet az időben: 1878-ban egy bizonyos Henry Ford elkészítette az első gőzgépét. Ez a név ismerős lehet még azok számára is, akik nem követik minden nap az autókkal kapcsolatos híreket és történeteket. 1903-ban 11 társával alapította meg a Ford Motor Companyt, amiről érdemes tudni, hogy még akkori mércével is alacsony kezdőtőkével, mindössze 28 ezer dollárral indult útnak. A cél nem volt más, mint az átlagemberek számára is megfizethető és praktikus járművek gyártása.

Ez maradéktalanul sikerült, hisz rövid időn belül megváltoztatták az emberek életmódját. Ekkoriban még klasszikus értelemben vett szervizek nem léteztek, mivel 15 hónap alatt mindössze 1.700 autót gyártott az üzemben. 5 év alatt az angol ábécé első 19 betűjével keresztelték el a különböző modelleket. Az A-modell nem volt más, mint egy kétüléses gépkocsi, amiben egy 1668 köbcentiméteres, 8 lóerős, kéthengeres boxermotor volt megtalálható, az ára pedig 750 dollár volt.

Az igazi áttörés: a T-modell

Valószínűleg már mindenki hallott erről a típusról, ami rövid idő alatt meghódította Amerikát, de az egész világot is. Egy bolygóműves sebességváltó volt benne, az elektromos gyújtóberendezését pedig egy magyar mérnök, Galamb József tervezte meg. A fejlesztésben más honfitársunk is részt vett Farkas Jenő személyében. A motorja egy 2900 köbcentiméteres, négyhengeres “vadállat” volt, ami 72 km/h-s végsebességre volt képes. 

Ezt nevezik a világ első sorozatgyártásban előállított autójának. Két évtized alatt több, mint 15 millió darabot adtak el belőle csak az amerikai középosztálynak. A benzin mellett etil-alkohollal és petróleummal is képes volt működni. A következő lépés a szervizek létrehozása volt, mivel a gyártósorról 10 másodpercenként gördült le egy újabb példány.

Nem volt megállás

A Ford évtizedről évtizedre hódította meg a világot. 1914-ben minden második gépkocsi ehhez a márkához tartozott, egyszerűen megkerülhetetlenek lettek a piacon. Természetesen nemcsak a mennyiségre koncentráltak, hanem rövid időn belül felismerték a szervizhálózat fontosságát is. Ez nyújtotta a biztos hátteret, évtizedekkel ezelőtt és most is, mivel számtalan olyan érzékeny alkatrész van egy autóban, például az üzemanyag-ellátó rendszer, amire kiemelten oda kell figyelni. 

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5