Skip to main content
kutya szag biozoo.hu

Ha menhelyről viszel haza egy kutyát, akkor szinte természetes, hogy nem lesz rózsaillatú az eb, ekkor azonban még mindenki abban bízik, hogy ha megfürdeti, minőségi táppal eteti és folyamatosan odafigyel a higiéniára, akkor ez a szag fokozatosan megszűnik, ezáltal nem lesz “kutyaszag” a lakásban

Egy idő után azonban gyanússá válik, hogy bár a gazdi mindent megtesz, a szag mégiscsak megmarad. Ekkor gyanakodhatunk arra, hogy valami más állhat a háttérben. Cikkünkben bemutatunk 10 okot arra, hogy mi okozhatja a kutya kellemetlen szagát.

  1. Büdös a lehelete

A BioZoo.hu szerint a kutya fogkő is felelős lehet a kutya szagáért, aminek a kialakulását legegyszerűbb megelőzni. Mosd meg rendszeresen a kutya fogait, vagy adj neki csontokat, rágókákat. A kialakult fogkövet ultrahangos kezeléssel szedetheted le.

  1. Tele vannak a bűzmirigyei

A bűzmirigy tartalma normál esetben a széklettel együtt távozik a kutyából. Azonban előfordulhat, hogy a mirigyek megfertőződtek, vagy a híg állagú széklet nem tudja kinyomni, ezáltal begyűlik. Ilyenkor az állatorvos kézzel kinyomja, így megszűnik ez a probléma.

  1. Fülfertőzés gyötri

Főleg a hosszú fülű ebek esetében fordul elő, hogy a nem megfelelő szellőzés következtében a nedvesség hatására baktériumok telepedhetnek meg benne, ami mindenképpen kezelést igényel.

  1. Bőrproblémái vannak

Többféle bőrbetegség is rossz szaggal jár. Az élesztőgombák bőrön való megtelepedése miatt seborrhea alakulhat ki, ezenkívül gombás fertőzés, hormonális zavar vagy allergia is okozhat kellemetlen szagokat.

  1. Étrendbeli problémák

A sok szénhidrát, rossz minőségű, adalékanyagokkal dúsított tápok miatt a kutya széklete, valamint bőrének szaga kellemetlenné válik. Használj magas fehérjetartalmú eleséget, vagy térj át a nyers etetésre.

  1. Fokozott gázképződés

A gyakori gázképződés miatt a lakásban kellemetlen szagok terjengenek, ez időnként nem gond, azonban ha folyamatossá válik, akkor mindenképpen kivizsgálást igényel. Étrendváltás vagy különböző gyógynövényes kekszek is segíthetnek.

  1. Elhanyagolt takaró és játékok

A kutya alatt lévő takarókat, rongyokat rendszeresen ki kell mosni, hiszen a sár, a kosz és a kórokozók is megtelepedhetnek benne. A játékokat is dobd be időnként a mosógépbe.

  1. Húgyúti fertőzés

Ha a kutyának erős szagú a vizelete, ez húgyúti fertőzésre utal. Az ok kivizsgálása mindenképpen orvosi beavatkozást igényel.

  1. Rendszertelen vagy elégtelen szőrápolás

A kutya fajtájától és a szőrzetének jellegétől függően időnként mindenképpen fürdesd meg a kutyát. Ha csak a tappancsai sárosak, akkor azt akár minden séta után le lehet mosni.

  1.  Koszos talajon való hempergés

Ez egy ösztönös viselkedés, gyógynövénybe, dagonyába, más kutya szagának elfedésére is hemperegnek. Ha véletlenül kakiba fekszik, akkor fürdesd meg azonnal!

Ha a kutyád szaga a megfelelő higiénia és étkezés mellett sem javul, akkor azt ajánljuk, hogy a fenti 10 okra is figyelj, hátha ezek között van a ludas. Ha ezek is rendben lesznek, akkor méltán bízhatsz abban, hogy a kutyád, ezáltal pedig otthonod is friss és illatos lesz.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5