Skip to main content

Egy fürdőszoba felújítása jelentős összeget tehet ki, amennyiben a burkolatokon és a szanitereken át és bútorok cseréjéig minden megvalósul, de az esetek többségében nincs is szükség erre, csupán egy ráncfelvarrásra, például a csaptelepek cseréjére kerül sor. 

A jól megválasztott csaptelepek megváltoztathatják a helyiség megjelenését és hangulatát, ezért a kiválasztásukra figyelmet kell fordítani. Akár hagyományos stílusú, kettős vezérlésű mosdócsapokat, akár modern egykaros fekete csaptelepeket szeretnél, az igényeidnek és a kialakításnak megfelelő darabok megtalálása elengedhetetlen ahhoz, hogy a fürdőszoba zökkenőmentesen működjön. Milyen kialakítások, típusok közül választhatunk? 

Praktikus mosdócsapok 

A választásnál figyelembe kell venni a meglévő mosdó típusát, a vízvezeték-kiállás elhelyezkedését, átgondolni az igényeinket, hiszen számos típusú mosdó csaptelepet kínál a Mozaikkerámia oldala.

A fürdőszobai csaptelepeknek összhangban kell lenniük a mosdókagylóval, hogy ne csak stílusban egészítsék ki egymást, hanem praktikusan is működjenek együtt. A csap és a mosdókagyló között elegendő távolságnak kell lennie, hogy elegendő helyet biztosítson, ugyanakkor ne is fröccsenjen ki a víz. A falra akasztható mosdókagylókhoz és a mosdószekrényekhez a közepes magasságú, míg a pultra ültetett mosdókagylókhoz a magas csaptelepek illenek.

A legtöbb mosdókagyló 1, de az eklektikus, szecessziós és vintage fürdőszobákba illő darabok rendszerint 2 csapfurattal rendelkeznek, így speciális csaptelepet igényelnek. Mindkét típushoz számos stílusban vásárolhatunk csapokat annak megfelelően, melyik felel meg a helyiség stílusának és az ízlésünknek. 

Mosdó csapteleptípusok

Választhatunk klasszikus falon kívüli, illetve modern, esztétikus falsík alá épített csaptelepet, utóbbi hátránya azonban, hogy a javítása bonyolultabb, költségesebb. 

A leggyakoribb megoldás a keverőcsap, amely esetében a vízhőmérséklet és a víz erőssége praktikusan egy karral állítható, ezáltal könnyen, gyorsan használható. A kétkaros csaptelepek napjainkban ismét divatba jöttek, és leginkább a retro, vintage és szecessziós stílusú fürdőkbe illenek, bár modern változatai is megtalálhatóak. 

A legkényelmesebb és biztonságos megoldást azonban a termosztáttal ellátott csaptelepek nyújtják, amelyek forrázás elleni védelemmel rendelkeznek, így kisgyerekes családokba tökéletes választást jelentenek. 

A választás legfontosabb szempontjai

Az esztétikai és funkcionális szempontokon túl lényeges, hogy olyan szerelvényt válasszunk, amely minőségi anyagokból készül, ezáltal tartós, hosszú élettartamú, sokáig díszíti a fürdőszobát. Ugyancsak fontos szempont a hatékonyság, a víz- és energiatakarékosság.

Persze a gyakorlati és környezetvédelmi tényezők mérlegelése után a legélvezetesebb a stílus kiválasztása. Jó, ha a csaptelepek kiegészítik a dizájnt, illenek a mosdókagyló formájához és hangulatához, praktikusan együttműködnek vele, valamint a fürdőszoba többi részéhez is passzolnak.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5