Skip to main content
Nappajzs Hold ágyú porfelhő klímaváltozás

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

A klímaváltozás elleni küzdelemben egy, a Holdon elhelyezett ágyút vennének igénybe amerikai asztrofizikusok. 

Olyan ágyút, mely porfelhőt kilőve az űrbe, ott képes lenne a perzselő napsugakat, vagy azok egy részét semlegesíteni, jelentősen korlátozva vagy megszüntetve ezzel a Földön a globális felmelegedést, adott hírt erről a The Guardian.

hirdetés

A Nappajzs

Az elképzelés szerint a Holdon bányákat kellene létrehozni, ahonnan ballisztikus kilövéssel lehetne az űrbe juttatni a kitermelt porszemcséket, melyek a Földtől egymillió mérföldre lebegve elzárnák, korlátoznák a fénysugarak útját.

Ben Bromley, a Utahi Egyetem elméleti asztrofizikusa 2 tudóstársával publikációban ismertette az elképzelését.

Szerintük csak a Hold pora lehet alkalmas a feladatra, más anyag, így például a szén vagy a tengeri só nem felelne meg az elvárásoknak, így születetett meg a Holdon működő ágyú és a Nappajzs ötlete.

Nem könnyű projekt

Természetesen mindhárom tudós egyetért abban, hogy egy ilyen projekt nem lenne könnyen megvalósítható, ismerte el Bromley, illetve kitért arra is, hogy a cél érdekében egy űrállomást is pályára kellene állítani, hogy a porfelhőt a megfelelő helyre irányíthassák, azaz ez is egy nehéz feladat lenne a projekten belül.

Finomhangolt távkapcsoló

Az irányítás körülbelül úgy működne, mint egy finomhangolt tompítókapcsoló, fejtette ki az asztrofizikus a publikációban, érintetlenül hagyva ezzel a megoldással a Földet, ez pedig előnyt jelenthet más javaslatokkal szemben.

Az irányításnak azonban folyamatosnak kellene lennie, folytatta Bromley, nehogy az átmeneti lehűlést gyors visszamelegedés kövesse, majd kifejtette még azt is, és talán ez a leglényegesebb javaslat a részéről, hogy az elképzelésük nem zárhatja ki a karbonkibocsátás „hagyományos“ csökkentését.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

A Hold talajából tud oxigént előállítani egy új fejlesztés

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by malith d karunarathne on Unsplash 

TOP 5