Skip to main content

eső a sivatagban 

Egyiptom többek között az állandó napsütésről, és a csak nagyon ritkán – többnyire a téli hónapokban – hulló csapadékról nevezetes.

Az észak-afrikai ország területének mindössze 5,5 %-a lakható a Nílus menti sávban illetve a deltában, mivel Egyiptom területének legnagyobb részét kietlen és forró sivatag alkotja, ahol most emberemlékezet óta nem látott mennyiségű csapadék hullott, szélvész és homokvihar kíséretében.

hirdetés

Özönvíz a sivatagban, hömpölygő víz Kairó utcáin

Középpontjával Egyiptom felett örvénylik az a hatalmas kiterjedésű ciklon, ami az országban rendkívül szokatlan és csak nagyon ritkán tapasztalható jelenséget, hatalmas, kiadós esőzést okozott a sivatagban.

A nagy kiterjedésű és az átlagosnál jóval erősebb, nedvességben bővelkedő légörvény 

 

csak igen lassan mozog keleti irányba,

így a ciklonban kialakuló csapadékgócok egymást követve hirtelen lezúduló kiadós esőzéseket okoznak a Nílus alsó folyásnál és az ezt övező sivatagi területeken.

Az ország fővárosában a 20 millió lakosú Kairóban napi 50-70 mm mennyiségű csapadék hullik

(Az egyiptomi főváros egész éves átlagos csapadékmennyisége mindössze 25 mm.) Ilyen hatalmas mennyiségű víz lezúdulására pedig nincs felkészítve a kairói infrastruktúra, köztük a csatornarendszer.

A meteorológus szakértők szerint ezért igen nagy valószínűséggel villámárak kialakulása várható a fővárosban, illetve az esőzéssel érintett más településeken.

Az óriási légörvény keleti és déli szélein kialakuló erős szelek miatt nagy kiterjedésű homokviharok csaphatnak le az ország Vörös-tenger menti partszakaszára, és a tenger felett áthaladva elérhetik az Arab-félszigetet.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5