Skip to main content

 

A klímaváltozás már hatást gyakorol az amerikai és a világgazdaságra is - állítja az a több amerikai minisztérium és kormányzati szervezet által készített jelentés, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra.

A Fehér Ház pontatlannak minősítette az anyagot.

hirdetés

Aránytalanul jobban sújtja a szegény régiókat

A jelentés szerint a klímaváltozás az évszázad végéig kártékonyan érinti majd az egészségügytől az infrastruktúráig az amerikai gazdaság valamennyi ágazatát. A kongresszus felkérésére több mint egy tucat minisztérium és kormányzati szervezet munkatársai, köztük tudósok által összeállított anyag megállapítja:az üvegházhatást kiváltó, és a globális felmelegedést gyorsító gázok változatlan kibocsátása „történelmi mértékű”, a globális felmelegedés nagymértékben megváltoztatja majd az emberi élet körülményeit.

Csökkenti a vízkészleteket és a vízhez történő hozzáférés lehetőségeit, megváltoztatja a tenger menti partvidékeket, megemeli az ipar és a mezőgazdaság termelési költségeit is.

Nem utolsósorban pedig árt az emberi egészségnek, „aránytalanul” sújtva a szegényebb társadalmi rétegeket.

A jelentés szerint egyes drámai hatások már most is érezhetők

A jelentés szerint az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását radikálisan csökkenteni kell, alkalmazkodva a már megtörtént változásokhoz is. A klímaváltozás káros hatásai közül sok már most is érzékelhető szerte az Egyesült Államokban – állapították meg a szakemberek.

A klímaváltozás első közvetlenül is tapasztalható jeleiként az eddigieknél gyakrabban előforduló pusztító viharokat, a szárazságokat, és az árvizeket jelölték meg.

Konkrét példákat is felhoztak megállapításaik alátámasztására:

az esőzéseket és az áradásokat alig bíró gátszakadásokat Dél-Karolinában, a Sziklás-hegység és a Mississippi-medence közötti Nagy-síkság agrárvidékein a termések apadását, valamint a rovarok okozta megbetegedéseket Floridában.

A globális felmelegedés tény, ám az okokat vitatják

„Az éghajlatváltozás jövőbeni kockázatai a most hozott intézkedésektől függnek” - figyelmeztetett a jelentés, hangsúlyozva, hogy

azonnali intézkedések nélkül a gazdasági növekedés fokozódó mértékű csökkenésével kell számolni.

A Fehér Ház egyik szóvivője, Lindsay Walters visszautasította a jelentés megállapításait. Mint fogalmazott: ezek „a legszélsőségesebb jelenségeken alapulnak”.

Donald Trump elnök még októberben a Fox News hírtelevíziónak adott interjújában azt hangoztatta:

nincs róla meggyőződve, hogy a globális felmelegedést emberi tevékenység okozza, és azt állította, hogy a klímaváltozásra figyelmeztető tudósoknak „politikai céljaik” vannak.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5