Skip to main content

 

New Yorkot ötévenként sújtja jelentősebb áradás 2030 és 2045 között a legpesszimistább klímaforgatókönyv, az úgynevezett RCP8,5 megvalósulása esetén - figyelmeztetnek kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS).

Az ipari forradalom (1800) előtt 500 évenként fordult elő nagyobb árvíz New Yorkban, 1970 és 2005 között pedig átlagosan 25 év telt el két nagy áradás között - emlékeztet tíz kutató, köztük Andra Garner, a Rutgers Egyetem munkatársa, kedden megjelent tanulmány vezető szerzője.

hirdetés

A kutatók jelenleg négy klímaforgatókönyvvel számolnak, a leginkább borúlátó, az RCP8,5 azon a feltételezésen alapul, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása korlátozások nélkül nő tovább.

A "minden megy tovább ugyanúgy, mint eddig" néven is emlegetett forgatókönyv szerint a Föld felszíni hőmérséklete több mint 4 Celsius-fokkal emelkedik az ipari forradalom előtt mérthez képest.

Ebben az esetben az áradások a tengerszint 2,25 méteres átlagos emelkedését jelentenék New Yorkban. A Sandy hurrikán, amely 2012-ben sújtott le az amerikai nagyvárosra, 2,8 méterrel emelte meg a tengervíz szintjét, 42 milliárd dolláros kárt okozott New York államnak és számos emberéletet oltott ki.

Talán a Holnapután című filmben bemutatott katasztrófát azért sikerül elkerülni.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: Talán a Holnapután című filmben látható katasztrófa elkerülhető lesz, Forrás: Collection Christophel/© Centropolis Entertainment / Lions Gate Films/Centropolis Entertainment / Lion

TOP 5