Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

b_700_700_16777215_00_images_originalphotos_aklima_nem_tud.jpg 

Ha nem változtatunk fogyasztási szokásainkon, néhány évtized alatt tönkretehetjük bolygónkat – figyelmeztetnek a tudósok, és rajtuk keresztül a NatGeo A klímaváltozás arcai című műsora.

A bolygón egyre melegebb lesz, sosem látott erdőtüzek, szárazságok és áradások jönnek. Hatalmas viharok sújtanak le, és fajok tűnnek el. Sokszor mégis úgy teszünk, mintha nem történne semmi, és a klímaváltozás csak kitaláció lenne.

Bill Nye mérnök, író és tanár ezért döntött úgy, hogy megdöbbentő adatokkal és kutatásokkal hívja fel a figyelmet a klímaváltozás egyre égetőbb problémájára. A National Geographic Channel A klímaváltozás arcai című műsorában Nye több oldalról is megközelíti a kérdést: farmerekkel, kormányzati tisztviselőkkel, környezetvédelmi aktivistákkal beszél, valamint olyan tudósokkal, akik azt állítják: ha nem változtatunk fogyasztási szokásainkon, akkor néhány évtizeden belül (egyes nem túl optimista jóslatok szerint akár 2030-ra) teljesen tönkretesszük bolygónkat.

A műsorvezető ugyanakkor több olyan mérnököt és tudóst is felkeres, akik a legmodernebb technika segítségével igyekeznek kizöldíteni benzinfüstös hétköznapjainkat. A TV GO kínálatában is megtalálható NatGeo műsorából így – amellett, hogy mélyebben megismerhetjük a problémát – azt is megtudhatjuk, hogyan élhetünk környezettudatosabban. A klímaváltozás arcai bemutatójára november 29-én este kerül sor. Addig is íme öt megdöbbentő adat a problémáról, amit minél hamarabb komolyan kellene venni!

MELEGREKORDOK

Mióta számon tartják, a Földön a tizenöt legmelegebb év közül tizennégy 2000 utánra esett, ugyanakkor a havi szintű hidegrekord utoljára 1916-ban dőlt meg.

SOK A VÍZ, KÖZBEN MÉGIS KEVÉS

A folyamatosan olvadó jégsapkák következtében a Csendes-óceán déli szigeteinek egyes területei már kezdenek víz alá kerülni, miközben a vízkészletek főleg Afrikában és Dél-Ázsiában egyszerűen elpárolognak.

EL KELL FELEJTENI A FOSSZILIS ANYAGOKAT

Ha továbbra is főleg szenet, kőolajat és földgázt használunk, a század közepére a bolygón három fokkal nőhet az átlaghőmérséklet 1880-hoz képest. Ilyen felmelegedés mellett az Amazóniai esőerdő, mely a világ oxigénjének 20 százalékát biztosítja, szavannává alakulhat át, a szárazságok miatt pedig megtizedelődhet a világ étel- és vízkészlete.

A VÍZSZINTEMELKEDÉS KOMOLY PROBLÉMA

Florida közel húszmilliós lakosságának 75 százaléka olyan partvidéken él, amely a század végére részben víz alá kerülhet. Egy kétméteres emelkedés miatt – ami a szakértők szerint igen óvatos becslésnek számít – Florida gazdaságainak négyötöd részét elmoshatja a víz.

KANADA AZ "ÉLEN" JÁR

Az olajhomok kitermelése miatt Kanada számít az egyik legszennyezőbb országnak a világon. Eddig 770 négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki, és még az olajkészlet 10 százalékát sem bányászták ki.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: NatGeo