Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Egy új kutatás szerint egy fejlett idegen civilizációnak kevesebb, mint 1000 évbe telhet, hogy a klímaváltozás következtében elpusztítsa saját bolygóját, még akkor is, ha kizárólag megújuló energiaforrásokra támaszkodik. 

Mindez azt is jelentheti, hogy vélhetőleg sosem fogjuk megtalálni őket, hisz mire (valójában) felfedeznénk e civilizációkat a hivatkozott 1000 éven belül, mely „kozmikus értelemben szinte csak egy pillanat, a klímaváltozás következtében már kipusztítanák magukat.

hirdetés

Az asztrofizikusok szimulációi szerint, ha egy civilizáció exponenciális technológiai növekedést és energiafogyasztást tapasztal, kevesebb, mint egy évezred alatt elérheti azt a pontot, amikor a bolygó túl forróvá válik az élet számára. Ez igaz lenne akkor is, ha a civilizáció megújuló energiaforrásokat használna, mivel a hő formájában történő elkerülhetetlen szivárgás a termodinamika törvényei szerint bekövetkezne. Az új kutatás az arXiv adatbázisában jelent meg, és jelenleg szakmai bírálat alatt áll.

Miközben az asztrofizikusok a bolygónkon kívüli élet lehetőségeit vizsgálták, tanulmányuk kiindulópontja valójában az emberi energiafelhasználás volt, amely az 1800-as évek óta exponenciálisan növekszik. 2023-ban az emberiség körülbelül 180 000 terawattóra (TWh) energiát használt fel, ami nagyjából megegyezik azzal az energiamennyiséggel, amely bármely adott pillanatban eléri a Földet a Napból. Ezen energia nagy részét gáz és szén előállításával termelik, ami fenntarthatatlan ütemben melegíti a bolygót. Azonban még akkor is, ha az összes energia megújuló forrásokból, például szél- és napenergiából származna, az emberiség folyamatos növekedése miatt egyre több energiára lenne szükség, írja Live Science.

Civilizációs ciklus és a klímaváltozás

A kutatók, azaz Manasvi Lingam, a Florida Tech asztrofizikusa és Amedeo Balbi, a Római Tor Vergata Egyetem csillagásza szerint az intelligens élet bármely formája, amely elegendő technológiai fejlettséget ér el ahhoz, hogy jelentős hatást gyakoroljon bolygója környezetére, végső soron hasonló problémákkal szembesülhet, mint amilyeneket mi is tapasztalunk itt a Földön. A tanulmány szerint a bolygók erőforrásainak fenntarthatatlan felhasználása, valamint a technológiai fejlődés által okozott környezeti károk egy idő után a civilizációk hanyatlásához és eltűnéséhez vezethetnek.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy milyen tényezők játszhatnak szerepet ebben a folyamatban, beleértve a túlzott energiafelhasználást, a szén-dioxid kibocsátás növekedését, valamint az ökológiai egyensúly felborulását. A tanulmány arra figyelmeztet, hogy ha egy civilizáció nem képes időben változtatni szokásain, akkor elkerülhetetlenül saját vesztébe rohan.

Mit tanulhatunk a kutatásból?

Bár a tanulmány megközelítése pesszimista, fontos figyelembe venni a kutatók által kiemelt pontokat. Az intelligens civilizációk fejlődése során elérkezik egy kritikus pont, amikor dönteniük kell, hogyan használják fel a rendelkezésükre álló erőforrásokat. Az ökoszisztémák fenntarthatóságára való odafigyelés és az új technológiák felelősségteljes használata lehet az egyetlen út ahhoz, hogy egy civilizáció elkerülje a katasztrófát.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

64 éve meghatározták a tudósok, mikor jön el a világvége

A nyitókép csak illusztráció, forrás: SUMITKUMAR SAHARE képe a Pixabay -en.

TOP 5