Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

A bolygó szén-dioxid-kibocsátásának túlnyomó többsége 2016 óta 57 fosszilis tüzelőanyag- és cementgyártó cég csoportjára vezethető vissza, közölték csütörtökön kutatók. 

2016 és 2022 között az 57 szervezet, köztük nemzetállamok, állami cégek és befektetői tulajdonú vállalatok a világ fosszilis tüzelőanyagok és cementgyártásból származó szén-dioxid-kibocsátásának 80 százalékát állították elő, áll az InfluenceMap nonprofit szervezet által készített Carbon Majors jelentésben, írja a Reuters.

hirdetés

A világ három legnagyobb CO2-kibocsátó vállalata ebben az időszakban - az állami tulajdonokban lévő - arab Saudi Aramco, az orosz Gazprom és a Coal India volt - áll a jelentésben.

A Saudi Aramco a kutatók megkeresésére nem kívánt nyilatkozni, a Coal India és a Gazprom nem reagált azonnal a kommentárkérésekre.

A jelentés megállapította, hogy a legtöbb vállalat 2015 óta bővítette fosszilis tüzelőanyag-termelését, vagyis azóta, hogy szinte minden ország aláírta az ENSZ párizsi megállapodását, amelyben kötelezettséget vállalt az éghajlatváltozás megfékezésére irányuló intézkedések megtételére.

Azóta, miközben számos kormány és vállalat szigorúbb kibocsátási célokat tűzött ki és növelte a megújuló energiák arányát, a hivatkozott cégek több fosszilis tüzelőanyagot termeltek és égettek el, ami a kibocsátások növekedését okozta.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a globális energiával kapcsolatos CO2-kibocsátás tavaly rekordot döntött.

Nem nehéz a megfelelő következtetést levonni

Az InfluenceMap szerint megállapításaik azt mutatják, hogy a kibocsátók egy viszonylag kis csoportja felelős a jelenlegi CO2-kibocsátás nagy részéért, pontosabban mely kormányok és vállalatok okozzák (valójában) az éghajlatváltozást.

"A jelentés számos esetben felhasználható, kezdve a jogi eljárásoktól, amelyek célja, hogy ezeket a cégeket felelősségre vonják az éghajlati károkért, vagy felhasználható számszerű adatok megadásához, akár kampánycsoportok, akár befektetők számára" - mondta Daan Van Acker, az InfluenceMap programvezetője.

Perbeli hivatkozás, bizonyíték

A Carbon Majors adatbázis egy korábbi kiadását a múlt hónapban egy belga gazdálkodó által a francia TotalEnergies olaj- és gázipari vállalat ellen indított perben idézték. A gazdálkodó azzal érvelt, hogy a világ 20 legnagyobb CO2-kibocsátó vállalatának egyikeként a TotalEnergies részben felelős a szélsőséges időjárás által a gazdálkodásában okozott károkért.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Akár már 2 éven belül hiánycikk lehet a kőolaj?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by frimufilms on Freepik

TOP 5