Skip to main content

Környezetszennyezés. Tudjuk, hogy rossz, és tudjuk azt is, hogy ezzel csak ártunk a természetnek. De biztos ez? Mi most egy olyan jelenséget mutatunk be, ahol ez az ártalmas tevékenység kifejezetten előnyére vált a tájnak.

Kaliforniában, Fort Bragg városa mellett, a MacKerricher Nemzeti Parkban található az Üveg Part (eredeti neve: Glass Beach). Ezen a tengerparton az idő, a szél és a víz a régen eldobált üvegek darabkáit a szivárvány minden színében pompázó üvegkavicsokká formálta. 

Hogyan is kezdődött az egész?

Ahogy a világ oly sok pontján, az 1950-es, ’60-as években Kaliforniában is babacipőben járt a környezetvédelem, és ilyen, hogy szelektív hulladékgyűjtés, még csak nem is létezett. A lakosoknak nem volt kijelölve hely a háztartási és egyéb szemetek lerakására, így vagy a tengerbe, vagy a tengerpartra raktak mindent, ami már nem kellett nekik: elhasznált zsebkendőt, rothadó ételt, teljesen tönkrement autót, és a színskála minden színében pompázó üvegtárgyakat. Mindezt, a város vezetőségének tudta nélkül. 

Mire a fejesek észbe kaptak, már 1967-et írtunk, és az előtte oly szép tengerpart egy bűzös szemétteleppé vált. Azonnal lezárták a területet, és elkezdték megtisztítani a mocsoktól: többször is felgyújtották a hulladékhegyeket, amik pedig nem égtek el, fokozatosan elhordták onnan. Amiket ott hagytak, a milliónyi törött kis üvegcserepet és számos egyéb kisebb alkatrészt a tengervíz és a szél hosszú és kitartó munkával simára csiszolta.

Csak a ’80-as években vették észre, hogy az egykori szeméttelepből kész csoda lett: a part és a víz tele volt különlegesebbnél különlegesebb színű és alakú üvegkavicsokkal. Szinte azonnal nemzeti parkot építettek köré, majd turistaparadicsomot csináltak belőle. Ma már a nyaralók nagy kedvencévé vált, és mindenki a lehető legszebb és legkülönlegesebb kavicsot keresi. A bámészkodók balszerencséjére a MacKerricher Nemzeti Park tiltja, hogy bárki is elvigyen közülük akár egyet is. 

Ironikus, nem? 40 évvel ezelőtt tiltották, hogy az emberek oda vigyék a szemetüket, ma pedig azt tiltják nekik, hogy elvigyék onnan. Végül is, ez egyszer a szemetelés tényleg pozitív hatású lett.

(További fotók itt tekinthetők meg: http://pozitivnap.hu/kulfold/a-termeszet-ereje-gyonyoru-kornyezetszennyezes-kepekkel)

Szerző: Lasán Alexandra – Pozitív Nap

Forrás: http://pozitivnap.hu/kulfold/a-termeszet-ereje-gyonyoru-kornyezetszennyezes-kepekkel

TOP 5