Skip to main content

Átadták hétfőn a fiatal diákok számára meghirdetett 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak járó díjakat: három első, négy második, három harmadik, illetve négy különdíjat ítélt oda a zsűri, és kilenc pályázatot kiemelt dicséretben részesített.

Első díjjal Perez-Lopez Áron Ricardo Hogyan segíthetnek a fehérjék hálózatai kis mellékhatású gyógyszerek kifejlesztésében? című munkáját, Hegyesi Donát Sándor pókerező robotját és Zsombori Balázs, a verbális kommunikációban akadályozottakat segítő PictoVerb nevű programját ismerték el.

A zsűri döntése értelmében a három díjazott képviselheti Magyarországot a szeptember 20. és 25. között Prágában rendezett 25. EU Contest for Young Scientists elnevezésű megmérettetésen, valamint munkája és képességei alapján Zsombori Balázst választották ki, hogy a 2013-as Nobel-díj átadáson is bemutathassa fejlesztését. A három első és a négy második helyezett által megjelölt egy-egy felkészítő tanárt egyszeri 100 ezer forintos ösztöndíjjal jutalmazták.

Fiatal feltalálók és kutatók számára hirdette meg tavaly a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) az Emberi Erőforrások Minisztériumával, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) közösen az innovációs versenyt. A kiírásra 124 pályázó összes 101 pályázatot adott be, ebből a zsűri javaslata alapján 59 munka készült el. Tudományos kutatási vizsgálatokat, mérések elvégzését összefoglaló tanulmányt 32-en készítettek, míg új eszköz, eljárás kidolgozását 40 pályázat tűzte ki célul – ismertette a budapesti díjátadón Ormos Pál akadémikus, a zsűri elnöke.

Az elnök hangsúlyozta, hogy idén kiemelkedően sok magas színvonalú pályázat érkezett a diákoktól, valamint külön méltatta a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban folyó szakmai munkát, ahonnan a díjazott és elismert pályázatok jó része érkezett.

Az Európai Unió 1988 óta szervezi meg hivatalosan a Fiatal Tudósok Versenyét, amelynek célja, hogy előmozdítsák a 15-20 év közötti fiatal tudósjelöltek együttműködését és hozzájáruljanak az ígéretes fiatal tehetségek fejlődéséhez. A versenyeken Európa szerte évente átlagosan 25000 fiatal indul. A díjazott és a kiemelt dicséretben részesített pályamunkákat június 10-11-én az Akvárium klubban, valamint szeptemberben a Kutatók éjszakáján ismerheti meg a közönség.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2013/06/10/fiatal_feltalalokat_dijaztak/

Kép: Zsombori Balázs, Fotó: Bruzák Noémi

TOP 5