Skip to main content
Sam Bankman-Fried csőd FTX csalás

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Sam Bankman-Fried, a csődbe jutott FTX kriptovaluta-kereskedőcég vezetője ellen büntető eljárás indult, írja a theguardian.

Kiadatás és házi őrizet

Az Egyesült Államok a Bahama-szigetektől kérte a terhelt kiadatását, ahonnan a 30 éves férfi önként tért haza és állt a bíróság elé, mely most csak arról döntött, óvadék ellenében védekezhet-e szabadlábon a kereskedőcég volt vezetője.

hirdetés

A bíróság ugyan értékelte, hogy Bankman-Fried nem „szökött“ meg, azaz nem vonta ki magát az eljárás alól, mégis rekord összegű, 250 millió dollár óvadék ellenében helyezte csak szabadlábra.

A férfi szabadon távozott a bíróságról, a büntető eljárás befejezését szülei házában kell bevárnia nyomkövető egyidejű használatával. Az érdemi tárgyalásra január 3-án kerül sor.

A kriptoguru 2019-ben alapította a cégét. Feltételezhetően már akkor azzal a szándékkal, hogy bűncselekményeket is elkövethessen, hisz egy olyan üzleti modellt dolgozott ki, mely révén el tudta sikkasztani a befektetők pénzét és azt a saját fedezeti alapjába tudta invesztálni. Az Alameda Research aztán kétes ingatlanvásárlásra fordította a bűncselekmények során nyert pénzt, de mint kiderült, politikai adományozásra is futotta belőle.

2021-ben a Forbes 26 milliárd dollárra becsülte Bankman-Fried vagyonát, aki a Föld egyik leggazdagabb, egyben a legfiatalabb milliárdosának számított.

Arról egyelőre nem szóltak a hírek, milyen büntetéssel számolhat.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Milliárdos csalás volt a Squid Game kriptovalutája

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrása: Andrea Piacquadio - pexels

TOP 5