Skip to main content
techóriások adat profit hirdetés

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

2021-ben az öt legnagyobb amerikai technológiai vállalat összesen 1400 milliárd dollárnyi bevételt ért el. 

Ez a hatalmas összeg azonban számos különböző forrásból áll össze.

hirdetés

Bemutatjuk, miből keresnek vagyonokat a technológiai óriások

Tavaly az öt legnagyobb amerikai technológiai vállalat (Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft) összesen 1400 milliárd dollárnyi bevételt generált. A Visual Capitalist pedig megvizsgálta, ezek a cégek milyen forrásokon keresztül keresnek hatalmas összegeket.

Az elemzés hangsúlyozza, hogy a társaságok két alapvető csatornán keresztül jutnak bevételhez.

VAGY VALAMILYEN TERMÉKET, ILLETVE SZOLGÁLTATÁST ÉRTÉKESÍTENEK, VAGY LÉNYEGÉBEN A FELHASZNÁLÓ MAGA A TERMÉK, AKINEK AZ ADATAIT ELADJÁK A HIRDETŐKNEK

Az Apple, a Microsoft és az Amazon az első kategóriába esik. Mint a hagyományos vállalatok, ezek a cégek is fizikai vagy digitális termékek (illetve szolgáltatások) értékesítésével foglalkoznak. Az Apple bevételeinek több mint fele például az iPhone-eladásokból származik. A Microsoft esetében a bevételek majdnem egyharmadát az Azure felhőalapú szolgáltatás biztosítja. Az Amazonnál pedig az online bolti értékesítések adják a cég összbevételének közel felét.

A Meta és az Alphabet

A másik oldalon a Meta (korábban Facebook), és az Alphabet (a Google anyacége) található. Ezek a vállalatok ugyanis lényegében a közönségük figyelmét értékesítik.

A META BEVÉTELEINEK KÖZEL 98 SZÁZALÉKA A FACEBOOK HIRDETÉSEKBŐL ÁLL ÖSSZE, MÍG A GOOGLE A BEVÉTELEK 81 SZÁZALÉKÁT SZERZI HIRDETÉSEKBŐL.

Van azonban egy közös a két nagy csoport tagjai között, mégpedig, hogy mindannyian jelentősen növelték a bevételeiket az elmúlt években.

Miközben tehát a koronavírus-járvány világszerte komoly gazdasági nehézségeket okozott, ezek az óriások kiválóan teljesítettek a bevételek terén. 2019-ben, vagyis a járvány előtt, a társaságok összesített bevétel-növekedése 12 százalékos volt. A következő évben viszont ezt a növekedési ütemet sikerült felemelni 19 százalékra. A 2021-es év pedig még jobban sikerült, az óriások együttesen 27 százalékkal növelték a bevételeiket a megelőző évhez képest.

A csoportból a leggyengébben a Microsoft szerepelt, mivel a cég 168,1 milliárd dolláros éves bevétele csupán 17 százalékos növekedésnek felelt meg.

EZZEL SZEMBEN AZ ALPHABET 41 SZÁZALÉKKAL, 257,6 MILLIÁRD DOLLÁRRA NÖVELTE A BEVÉTELEIT, AMIVEL A LISTA LEGERŐSEBBEN TELJESÍTŐ SZEREPLŐJE VOLT.

Az Amazon

Összegszerűen egyébként az Amazon kereste a legtöbbet, 469,8 milliárd dollárral, ami 22 százalékkal haladta meg a 2020-as bevételt.

A Visual Capitalist hangsúlyozza, hogy a technológiai óriások teljesítménye nem meglepő, ha azt nézzük, hogy a járvány hatására a digitális szolgáltatások és a műszaki termékek iránt jelentősen megnőtt az igény. Az online vásárlás, a laptopok és a felhőalapú szolgáltatások iránti kereslet ugyanis egyaránt erősen megnőtt.

A jelenlegi trendek alapján pedig nem várható, hogy a fenti vállalatok növekedése komolyan lelassulna, önmagában a járvány lecsengése miatt.

A DIGITALIZÁCIÓS TRENDEK TOVÁBBRA IS ERŐSEK, ÉS TÖBB OLYAN JELENSÉG IS TARTÓSAN VELÜNK MARADHAT, AMELY A JÁRVÁNY IDŐSZAKÁBAN NORMALIZÁLÓDOTT.

Nemrég például egy globális felmérésben a megkérdezett dolgozók kétharmada mondta azt, hogy a cégeik várhatóan tartós lehetőségként veszik számításba a távmunkát. Mindeközben a globális e-kereskedelem várhatóan stabil növekedést produkál majd a következő években, és az iparági számítások szerint a piacának mérete 2025-ben elérheti a 7 ezer milliárd dollárt.

A technológiai óriások dominanciája tehát a jövőben is megmaradhat, legalábbis az általános trendek alapján. Az persze más kérdés, hogy a cégek egyedi népszerűsége hogy változik, ez ugyanis az általános tendenciáktól függetlenül alakíthatja az egyes vállalatok sorsát.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Óriási perekkel szorongatják a techóriásokat világszerte

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Tim Samuel fotója a Pexels oldaláról

TOP 5