Skip to main content

 

Írország és az Apple a héten közösen fellebbeznek az Európai Bizottság döntése ellen, amely szerint a techcég 14,3 milliárd dollárnyi adót takarított meg azzal, hogy különleges komoly mértékű adókedvezményeket kaptak az ír kormánytól.

A nagy techcégeket világszerte egyre jobban szorongatják, hol az adóelkerülés miatt, hol pedig azért, mert monopolhelyzetet teremtenek a piacon és gyakran nem mindig törvényes eszközökkel igyekeznek megszorongatni riválisaikat.

hirdetés

Ahogyan korábban megírtuk, a Google ellen az Egyesült Államokban 48 állam indít trösztellenes vizsgálatot. Az ottani döntéshozók a Google keresőmotorjának dominanciája mellett vizsgálják a cég reklámpiaci fölényét is, valamint górcső alá kerül a YouTube és az Android operációs-rendszer is.

Az Android miatt már 2018 szeptemberében 4,34 milliárd euróra büntette az Európai Bizottság a techvállalatot. A brüsszeli testület akkor azt kifogásolta, hogy a Google az alkalmazásboltja, a Play Store engedélyezési feltételként előírta a gyártók számára saját keresőjének és böngészőjének előzetes telepítését, valamint, hogy jelentős összegeket adott néhány nagyobb gyártó és mobilhálózat-üzemeltetőnek azzal a feltétellel, hogy eszközeikre előre kizárólag a cég keresőszolgáltatását installálják.

A Google a napokban az adóelkerülés miatt került bajba Franciaországban. A párizsi kormány vádjai szerint a Google négy éven át adót csalt, az üggyel kapcsolatban pedig már megállapodás is született a két fél között, amelynek értelmében a Google egymilliárd eurós bírságot fizet.

A hónap elején az Egyesült Államokban is szabálytalanságot találtak a vállalatnál, azonban a Google bíróságon kívül megállapodott a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal (FTC) és 150 és 200 millió dollár közötti összeget fizet azért, mert a tulajdonában lévő YouTube megszegte a gyermekekre vonatkozó adatvédelemi törvényeket.

Nemcsak a Google, hanem a Facebook is gyakran kerül vizsgálatok középpontjábaA világ legnagyobb közösségi oldalát üzemeltető vállalat ötmilliárd dolláros büntetést kapott a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságtól (FTC) az Egyesült Államokban még idén nyáron adatkezelési hiányosságok és a titoktartási kötelezettség megsértése miatt.

A döntéshozók eddig a Google és a Facebook ellen indították a legtöbb eljárást, hiszen ez a két vállalat több területen is uralja a piacot, a legnagyobb gondot mégis a reklámpiaci tevékenységük jelenti, mivel ők gyűjtik be a teljes globális reklámpiac bevételének - elképesztő - 73 százalékát.

A techóriások elleni globális fellépésből nem maradhat ki az Apple sem, amelyet 2016-ban köteleztek arra, hogy fizessen vissza 14 milliárd eurót Írországnak.Az Európai Bizottság szerint az Apple 2003 és 2014 között gyakorlatilag semmit nem adózott Írországban. Emellett tavaly Olaszországban is kaptak bírságot a Samsunggal együtt, mert szándékosan lassították régebbi típusú telefonjaik szoftvereit annak érdekében, hogy a felhasználók újra váltsanak.

Az Apple ellen jelenleg is folyik eljárás, továbbra is az írországi adóügyeik miatt. Bizonyos dokumentumok szerint a vállalat Írországban csupán 0.005%-ot adózott 2014-ben és ugyan már tavaly visszafizették a kiszabott 14 milliárdot Dublinnak, azonban ismét bíróság elé kerül az ügy, méghozzá az Európai Bizottság nyomására.

Az Európai Bizottság (EB) azt akarja elérni, hogy az Apple további 11 milliárd eurót fizessen Írországnak, a cég szerint ez viszont egyenesen felháborító. Az Apple jogászai szerint az EB azt akarja elérni, hogy a teljes, az Egyesült Államokon kívüli értékesítésből befolyt összeget az íreknél adózza le a cég, ez pedig teljességgel elfogadhatatlan.

Az Apple álláspontját Írország is támogatja, amely szerint az Európai Bizottság nemzeti kérdésbe avatkozik be. Az ország eddig 7,1 millió eurót költött a jogi költségekre, állításuk szerint azért, hogy megvédjék az ország becsületét és hírnevét.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kacsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5