Skip to main content

 

Több mint 55 milliárd eurót csatornáztak magukhoz Európában nemzeti államkincstárakból egyes bankok – írja a Euronews.

 

Az adócsalási- illetve adóelkerülési sémákat egy Correctiv nevű projekt keretében 12 ország oknyomozó újságíró derítették fel, becsléseik szerint összesen 55 milliárd euróval rövidíthették meg a bankok az érintett országok költségvetését..

Christoph Spengel, a mannheimi egyetem adószakértője szerint az európai történelem legnagyobb "adórablásáról" lehet szó. 

A módszer a "cum-ex"-nek nevezett az anonim ügyfélkereskedéhez kapcsolódik: ez lehetőséget ad az ügyfélazonosság elrejtésére, az ügyfelek pedig hamis, dupla vagy többszörös adó-visszatérítést is igénybe vehetnek.

A másik - legális, ám sokak szerint tisztességtelen - adóelkerülési gyakorlat az úgynevezett cum-cum ügylet, amellyel a bankok azt trükközik ki, hogy a külföldi befektetőknek ne kelljen az osztalékuk után adót fizetniük az adott országban. 

A hírek szerint érintett lehet a Deutsche Bank, a Banco Sandander, a Commerzbank, a Hypovereinsbank, német tartományi bankok, a Warburg Bank, a Barclay, a BNP Parbias, a JP Morgan, a Bank of America Meryll Lynch, a Morgan Stanley és a UBS is.

Az újságírók szerint 2001 óta űzhetik a bankok a tisztességtelen tevékenységet, és először 2012-ben bukott le a sémával a Deutsche Bank.

Úgy számolnak, a német költségvetést 15 év alatt között 31,8 milliárd euróval, Franciaországot 17 milliárd euróval, Olaszországot 4,5 milliárd euróval, Dániát 1,7 milliárd euróval rövidítették meg a trükkök. 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5