Skip to main content

 

Egyre jobban csökken a fejlett európai országokban élők intelligenciaszintje egy elsősorban Skandináviát és az Egyesült Királyságot vizsgáló új kutatás szerint – írja a Euronews.

Az Intelligence szaklapban megjelent tanulmány szerint a fejlett országokban az 1900-as évek közepétől megfigyelhető növekvő tendencia az 1990-es évek közepén megbicsaklott, azóta az IQ-szint inkább csökkenést mutat.

Michael Shayer, a tanulmány egyik társszerzője a lapnak azt mondta: 1995 óta „széles körű társadalmi változás nyomta rá a bélyegét a gyerekek fejlődésére-gondolkodására is, és ez évről évre meghatározóbb lesz. Ha például a 14 éves brit fiatalokat vizsgáljuk, azt lehet megállapítani, hogy 1994-ben az adott feladatot még a 25 százalékuk el tudta végezni, ez a szám ma már csak öt."

Shayer szerint ez a változás a technológia fejlődésére, elsősorban a kommunikáció módját teljesen átalakító játékkonzolok és okostelefonok megjelenésére vezethető vissza.

A csökkenés még a felméréseken hagyományosan jó eredményeket elérő skandinávoknál is tapasztalható, és bár a mértéke ma még elenyésző, a kutatók szerint hosszú távon komoly problémát jelenthet: ha a tendencia folytatódik, harminc év alatt a finneknél például 7,49, a dánoknál 6,48, a norvégoknál 6,5 pontos csökkenés mehet végbe. Hasonló eredmények születtek Németországban vagy Hollandiában is.

Úgy tűnik, hogy azok a tényezők, amelyek annak idején az IQ növekedését segítették elő, elvesztették hatásukat

– mondta a másik társszerző, James Flynn.

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5