Skip to main content

Reök Cecília: Nem volt, és soha nem is lesz olyan anyag, amivel nem tudnék mit kezdeni

Gondolta bárki is, hogy a textilművészet és a megújuló energia összevonható? Nos, a budapesti Eco-Design Teamnek sikerült egy frappáns esernyővel. A csapat azonban leggyakrabban régi, használt ruhákat varázsol át új darabbá vagy valami egészen más alkotássá. A lényeg, hogy csak újrahasznosítható és/vagy természetes alapú anyagokkal dolgoznak.

A nagy áruházak mellett ma már általában megtalálhatók a ruhagyűjtő konténerek is. Nem mintha sajnálnánk a szegényebb sorsúaktól, a rászorulóktól az oda bedobott textildarabokat, de azért eljátszottunk a gondolattal: muszáj megszabadulni a megunt, kinőtt, elszakadt gúnyáktól? Nos, nem feltétlenül muszáj. Mert ugyanolyan, mint sok más hasonló termék: újrahasznosítható!

Például a budapesti Eco-Design Team (EDT) egyik fő tevékenységi köre az egyedi régi ruhák átalakítása újakká. De emellett, ezzel egyenrangúan készít divatbemutatókra ökokollekciókat, rendezvényekre dekorációkat, ajándék- és dísztárgyakat, ékszereket, munka- és hoszteszruhákat – a lényeg, hogy az alkotások csak újrahasznosított és/vagy természetes eredetű anyagból lehetnek. Az alapgondolathoz igazodva rendszeresen tart öko csapatépítő tréningeket és ökodesign workshopokat is.

Óriási a túltermelés

A ruhaiparban, a divatiparban óriási a túltermelés, fenntarthatatlan módon működik mindkettő. A gyorsan kopó darabok újbóli vásárlásra és hulladék termelésére ösztönzik az embereket. A magunk módján mi ez ellen teszünk az újrahasznosítással, és azzal, hogy nálunk hulladék nem vagy csak minimálisan képződik – hangsúlyozza Reök Cecília iparművész, divattervező, aki Varga Tímeával 2005-ben alapította az Eco-Design Teamet. – Általában kétféle úton kerülnek hozzánk az alapanyagok. Rendszeresen kapunk bejáratott helyekről, személyektől, akik célirányosan hozzánk hozzák, mivel tudják, hogy ilyenekkel dolgozunk. A másik út, hogy mi magunk megyünk el olyan vállalatokhoz, amelyekről tudjuk, hogy ilyen típusú hulladék eshet le náluk. Biztos, hogy jót teszünk, hiszen a szemét nem a környezetet terheli, másrészt esztétikus használati vagy dísztárgyak készülnek belőle.

Minden ember szívesen emlékszik arra, hogy milyen volt például az első autója vagy mi volt az első alkotás, amit saját maga teremtett. Így van ezzel Reök Cecília is. Mint mondta, már gyerekként is összeszedte a legkülönbözőbb apró tárgyakat, és mindig valami mást csinált belőlük. Mivel a papír volt a legnépszerűbb és a legsűrűbben használt anyag, így adta magát, hogy a korábbi iskolai füzetekből – egy kis ragasztó hozzáadásával – papírmasé legyen. Ez volt az első.

Művészként is papírral dolgoztam először. A ruháknál meg látványos ökodivat-bemutatóval debütáltam a társaimmal. Ezt mindannyian szerettük, hiszen elszabadulhatott a fantáziánk: a mosogatószivacstól a bringagumiig mindent lehetett alkalmazni. Nem a hordhatóság számított, hanem hogy vizuálisan hasson. És egy fontos megjegyzés: az ilyen egyszeri alkotásokat sem dobjuk ki, miután kitelt az idejük, egy másik munka során mindig felhasználjuk valamire.

Forrás:http://www.zoldenergetika.hu/zem/index.php?option=com_content&;view=article&id=387%3Aoekodivatot-teremtenek&catid=47%3Akoerforgas&Itemid=97

TOP 5