Skip to main content

Az idei év egyik legjelentősebb nemzetközi eseménye lesz a június 20. és 22. között a brazíliai Rio de Janeiróban az 1992-es riói csúcstalálkozó huszadik évfordulójára szervezett ENSZ Fenntartható Fejlődési Konferencia, a Rio+20. Martonyi János külügyminiszter szerint a riói folyamatban is elengedhetetlen, hogy középpontba kerüljenek a vízpolitikával kapcsolatos kérdések, problémák; Magyarország vezető szerepet tölt be az ENSZ keretében működő "vízügyi baráti csoportban", amelynek célja a víz fontosságának hangsúlyos megjelenítése a júniusi Rio+20 konferencián.

A tárcavezető Szabó Imre (MSZP) kérdésére adott írásbeli válaszában kifejtette, a nemzetközi tárgyalásokat Magyarország vízügyi tapasztalatai megosztásával kívánja előmozdítani, egyúttal megerősítve a témában az országról kialakult kedvező képet, és támogatva a fenntartható technológiákat kínáló magyar vállalatok piacra jutását is.

Mint fogalmazott, az idei év egyik legjelentősebb nemzetközi eseménye lesz a június 20. és 22. között a brazíliai Rio de Janeiróban az 1992-es riói csúcstalálkozó huszadik évfordulójára szervezett ENSZ Fenntartható Fejlődési Konferencia, a Rio+20. A konferencia két fő témája a zöld gazdaság összefüggései a fenntartható fejlődéssel és a szegénységcsökkentéssel, valamint a fenntartható fejlődés intézményi kerete. A csúcstalálkozó várhatóan közös nyilatkozat elfogadásával zárul, amely hosszú távon meghatározhatja a fenntartható fejlődés kereteit és eszközrendszerét - mutatott rá. A miniszter hangsúlyozta: Magyarországnak kiemelten fontosak a Rio+20 céljai és az azokkal kapcsolatos hatékony magyar és uniós érdekképviselet biztosítása, a fenntartható fejlődés társadalmi, gazdasági és környezeti szempontjainak kezelése. Magyarország tagságából fakadóan tevékenyen részt vesz az uniós álláspont kidolgozásában, és saját céljait is az Európai Tanács március eleji ülésén, valamint a Környezetvédelmi Tanácsban elfogadott közös elvek alapján érvényesíti - közölte. Hozzátette: a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Külügyminisztérium közös előterjesztést készített a magyar fellépés kereteinek rögzítésére. 

Mint kifejtette, ennek értelmében Magyarország támogatja az EU álláspontját, hogy a zöld gazdaság egyedülálló lehetőség a kilábalásra a válságból, valamint kedvez a kis- és középvállalkozásoknak. Magyarország ösztönzi a fenntartható fejlődés nemzetközi intézményrendszerének reformját, a környezetvédelmi szempontok erősítését, lehetőség szerint az ENSZ környezetvédelmi programjának szakosított ENSZ-szervezetté alakításával - emelte ki. 
Magyarország önálló javaslatokkal segítené a fenntartható fejlődési célok kidolgozását, támogatja egy új nemzetközi tudásmegosztási fórum létrehozását, a Föld állapotának rendszeres felülvizsgálatát célzó mechanizmus megteremtését, továbbá a fenntartható fogyasztás és termelés tízéves keretprogramjának elfogadását. Martonyi János kitért arra is, hogy vizsgálják a jövő nemzedékek érdekeit képviselő ENSZ-biztosi poszt esetleges létrehozásával járó feladatokat is. 

Arról is beszámolt, hogy elengedhetetlen a környezeti innováció, a környezetvédelmi ipar és a megújuló energiaforrások használatának erősítése, a zöld beruházások növelése. A riói tárgyalásokon hangsúlyozzák majd a finanszírozás kérdéskörét is, hogy növekedjenek az ilyen jellegű fejlesztéseket segítő támogatások az ökológiai és fenntarthatósági szempontok szigorú figyelembevétele mellett. Támogatják, hogy a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás ökológiailag fenntartható legyen, és a vidékfejlesztésnél érvényesüljenek a szociális szempontok - hangsúlyozta. 

A külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy mivel a nemzetközi csúcstalálkozóra több mint 130 állam- és kormányfő érkezik, valamint a fenntartható fejlődéssel foglalkozó ENSZ-rendezvényeken hagyományosan magas szintű delegáció képviseli Magyarországot, az előterjesztésben foglalt kormányhatározat-tervezet Áder János köztársasági elnököt kéri fel a küldöttség vezetésére, míg a delegáció tagjait a vidékfejlesztési miniszter a külügyminiszterrel egyetértésben jelöli ki. 
A magyar delegáció tagja lesz a tervek szerint mások mellett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Szíjjártó Csaba brazíliai magyar nagykövet, Kőrösi Csaba ENSZ-nagykövet, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára.

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2012/05/24/a-viznek-is-fontos-szerephez-kell-jutnia-a-rio20-konferencian

TOP 5