Skip to main content

 

Lesújtó képet festett Arjan Hehenkamp, az Orvosok Határok nélkül (Msf) humanitárius szervezet egyik vezetője, aki Rómában sajtótájékoztatón beszélt a líbiai migránstáborok állapotáról, írja az Inforádió az MTI-re hivatkozva.

Tripoliban járva Arjan Hehenkamp megállapította, hogy Líbiában továbbra is kaotikus a helyzet, emiatt pedig változatlanul fennmarad a tengeren át Olaszországba történő tömeges migráció.

Beszámolója szerint azokban a táborokban, ahol a migránsokat őrök őrzik, valójában nem is táborok, hanem inkább börtönök. Olyan létesítmények, ahol "borzalmas és embertelen" körülmények jellemzik a mindennapokat.

Ennek hátterében az áll, hogy az országban gyakorlatilag nem működik a végrehajtó hatalom, így a főváros kerületeit fegyveres bandák uralják, kiterjesztve hatalmukat a táborokra is.

Nyílt erőszak uralja a mindennapokat

Nem ritka jelenség, hogy a bandák líbiai állampolgárokat "gyűjtenek be" az utcáról, majd mindaddig a táborokban őrzik - és kínozzák - őket, míg a hozzátartozók nem fizetnek értük váltságdíjat.

Nem csoda, hogy ilyen viszonyok közepette virágzik az emberkereskedelem is, pontosabban sokak számára ez a legjövedelmezőbb "foglalkozás", hisz a földi pokolból a Líbiát elérő migránsok csak egyféleképpen menekülhetnek meg, mégpedig a tengeren át Európába. Persze csak akkor, ha képesek a bandáknak, illetve az emberkereskedőknek fizetni.

Líbiában "szervezett és nagyon kifinomult" rendszer működik, amelyet teljes egészében a pénz mozgat - mondta az Msf felelőse. Hozzátette, hivatalos regisztráció nincsen, de 200 ezerre tehető az indulásra várók száma, és több tízezerre a bebörtönzötteké.

Az országban uralkodó káosz következtében teljesen elértéktelenedett az emberi élet, amit jól mutat az is, hogy az Eritreából és Etiópiából érkező migráns nők eleve számolnak a nemi erőszak lehetőségével, így már utazásuk megkezdése előtt hónapokkal szedni kezdik a fogamzásgátlót, hogy elkerüljék a nemkívánatos terhességet.

Az unió képtelen megoldást találni

Líbia tengerparti térségében semmilyen ellenőrzés nem létezik, gyakorlatilag bármikor útnak indíthatják lélekvesztőiken a migránsokat az embercsempészek. A tengeri útvonalon való átkelést erősíti az a tény is, hogy Líbia határai le vannak zárva, azaz a biztonságosabbnak tekinthető szárazföldi útvonalakon nem lehetséges megközelíteni Európát.

Míg ez a helyzet fennáll, illetve nem történik valamilyen politikai rendezés az EU és Líbia között, továbbra is fennmarad az emberkereskedelem, illetve az embertelen börtönök rendszere az észak-afrikai országban. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás, A kép csak illusztráció, forrás: pixabay 

TOP 5