Skip to main content

Felborult egy illegális bevándorlókkal teli hajó hétfőn a líbiai partok és a dél-olaszországi Lampedusa közötti tengerszakaszon, a szerencsétlenségben legkevesebb tizennégyen vesztették életüket – közölte az olasz haditengerészet. A halálos áldozatok száma azonban tovább emelkedhet. A hatóságok nem tudtak beszámolni az eltűntek pontos számáról, ahogy azt sem tudni, hányan utaztak a hajón, és milyen nemzetiségűek voltak.

Kereskedelmi hajók is mentettek

Az olasz sajtó úgy értesült, hogy a hajóval négyszáz bevándorló igyekezett az itáliai partok felé. A helyszínre érkezett olasz hadihajók első jelentései szerint közel kétszáz a túlélő. Az olasz haditengerészet helyszínre sietett egységei szerint a baleset Líbiától ötven, Lampedusától száz mérföldre, délre történt. A túlélők egy részét a baleset közelében levő kereskedelmi hajók vették fedélzetükre – jelentette korábban Sárközy Júlia, az MTI tudósítója.

Százával szedik őket össze

A jó időjárási viszonyok miatt Afrikából szünet nélkül érkeznek az illegális bevándorlókkal teli hajók az olasz partok felé. Az olasz belügyminisztérium adatai szerint év eleje óta több mint 25 ezer illegális bevándorló érkezett Itáliába. Tavaly valamivel több, mint 42 ezren érkeztek. A líbiai fővárostól, Tripolitól 45 kilométerre nyugatra, egy hajó fedélzetén mintegy négyszáz menekültet fogtak el hétfőn a líbiai hatóságok, akik valószínűleg Olaszországba akartak eljutni – közölte Ajad Aruszi, az észak-afrikai ország parti őrségének parancsnoka. „Líbiai őrhajók és a parti őrség közös műveletet indított az ország nyugati partjainál, és afrikai, szíriai, valamint palesztin menekülteket tartóztatott fel” – tette hozzá Aruszi.

Elképesztő történetek

Vasárnap a líbiai partoknál süllyedt el egy illegális bevándorlókkal teli hajó. Negyvenen haltak meg. Az utóbbi két nap alatt közel ezer illegális bevándorlónak nyújtottak segítséget a Líbia és Olaszország közötti tengert felügyelő olasz hadihajók a Mare Nostrum humanitárius-katonai misszió keretében. A szicíliai Agrigento kikötőjébe hétfőn 61 kíséret nélküli szomáliai kiskorú érkezett. Az őket szállító hajón még harminchat asszony és terhes nő is utazott. Szintén a szicíliai Ragusában az olasz hatóságok őrizetbe vettek két tunéziai emberkereskedőt, akik több száz szíriai menekültet szállítottak az olasz partokig. A hatóságok szerint a szíriaiak fejenként ezer eurót (több mint háromszázezer forintot) fizettek az Olaszországba jutásért, a hajót szállító két tunéziai fejenként hatezer eurót keresett az emberkereskedelmet irányító bűnszervezetek révén.

Fél millióan indulásra készen

A Líbia és Olaszország között történt újabb tragédiát elsőként Silvio Berlusconi a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke kommentálta azt hangoztatva, hogy az illegális bevándorlók ellátása havonta egy milliárd euróba kerül az olasz adófizetőknek. A FI azonnali intézkedéseket követelt a párt szerint „tehetetlen” Angelino Alfano belügyminisztertől. Alfano áprilisban bevándorlási inváziót jósolt, azt állítva, hogy az észak-afrikai partokon közel fél millióan állnak indulásra készen Dél-Itália felé. Alfano arra is figyelmeztetett, hogy a tavaly októberben indított Mare Nostrum havonta 9 millió euróba (közel három milliárd forintba) kerül, és az Európai Unió április végéig finanszírozta. Májustól Olaszország egyedül fizeti.

Forrás

Kép

TOP 5