Hiába látszik úgy, hogy befellegzett az Európai Unió és az Egyesült Államok közti szabadkereskedelmi egyezménynek, korántsem nyugodhatnak meg az európai gazdaságért aggódó polgárok. Körvonalazódik ugyanis egy másik egyezmény, a CETA.

Láncreakciót indított el vasárnap a német gazdasági miniszter, Sigmar Gabriel, aki azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség (TTIP) kudarcot vallott, bár ezt egyelőre senki nem akarja elismerni.

hirdetés

A német politikus a bukást azzal indokolta, hogy az eddigi 14 tárgyaláson a 27 fejezetből egyetlenegyet illetően sem sikerült megegyezni. A következő napon azonban Angela Merkel német kancellár szóvivője már cáfolta azt, hogy vége lenne a TTIP-nek.

Nem kellett sokat várni a folytatásra: kedden Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter mondta el a Der Spiegelnek, hogy még sok a tennivaló a tárgyalásokon. Ezután Cecilia Malmström, az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős tagja még próbálja menteni a menthetőt, így azt nyilatkozta, hogy nem jutottak zsákutcába a tárgyalások, a cél továbbra is az, hogy még Barack Obama amerikai elnök mandátumának lejárta előtt tető alá hozzák az egyezményt.

Úgy látszik azonban, hogy végül Francois Hollande francia államfő tette be a kaput a szabadkereskedelmi egyezménynek. A politikus egész pontosan úgy fogalmazott, hogy Franciaország nem akar olyan látszatot kelteni, mintha a TTIP-ről folyó tárgyalások az év végéig befejeződhetnének. Sőt, hozzátette azt is, hogy nincs értelme tovább húzni a jelenlegi tárgyalásokat, Franciaország nem hagyhat majd jóvá egy megfelelő alapokkal nem rendelkező megállapodást. Ennél is konkrétabban fogalmazott a francia külkereskedelmi államtitkár: Matthias Fekl közölte, Franciaország a szeptember 22–23-i pozsonyi informális tanácsülésen javasolni fogja a tárgyalások befejezését.

Akik még kitartanak

Azonban nem mindenki örült annak Európában, hogy a TTIP-nek leáldozott: Kai Mykkänen finn kereskedelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy amennyiben az elkövetkező hónapokban az unió és az Egyesült Államok nem tudna megegyezni, akkor a globális kereskedelmi szabályokat Ázsia fogja majd meghatározni.

A cikk ide kattintva folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu